Google стои зад двете най-големи имотни сделки в САЩ през 2018 г., според публикация на San Francisco Chronicle.

Това стана, след като компанията закупи сградата в Маунтин Вю, Калифорния, която преди това бе централа на LinkedIn.

Покупката на стойност 1 млрд. долара също така е най-голямата имотна сделка в района на Сан Франциско през 2018 г.

Google вече заема по-голямата част от комплекса с 12-сгради и площ от близо 74 000 кв. м, известен като Britannia Shoreline Technology Park, който е с капацитет за около 5 000 служители.

Площта на закупения имот отсъпва само на една друга имотна сделка в страната през годината и тя отново е с участието на Google. През март компанията плати 2.4 млрд. долара за търговския център Chelsea Market в Манхатън, който се намира в близост до офисите й на Осмо авеню.

Последната сделка на Google поражда отново въпроса защо технологичните гиганти търсят по-голям физически отпечатък в САЩ, независимо дали става въпрос за офиси или производствени площи.

Напоследък стана често срещано компаниите, сред които Amazon, Apple и Google, да купуват земя, което, в крайна сметка, води до големи данъчни отстъпки, предлагани им от градовете, които се опитват да привлекат технологичните гиганти.

Apple също придобива повече земя в САЩ през 2017 и 2018 г., като почти е утроила притежаваната от нея земя през последните 24 месеца.

Някои анализатори смятат, че Apple може би подготвя своя имотен портфейл в щати, като Айова, Небраска и Северна Каролина, с идеята да строи дата центрове и производствени мощности, особено ако ръстът в продажбите на смартфони се забавя.