Заемите от небанкови финансови институции, които са по-популярни под името "бързи кредити", са един от най-удобните начини за покриване на непредвидени разходи.

Наименованието им не е случайно, тъй като това действително е най-бързият начин за теглене на пари назаем.

Бързите кредити най-общо се разделят на две категории - бързи кредити до заплата и бързи кредити на вноски.

Каква е разликата между тях?

Бързият кредит до заплата обикновено е за малки суми до неколкостотин лева и се отпуска за срок от максимум 30 дни. Погасяването се извършва наведнъж, на датата на падежа, като включва главницата плюс дължимата лихва.

Обикновено този тип заеми са подходящи за покриване на спешни случаи, в които очаквате да получите някакъв доход, но разходите трябва да бъдат направени веднага.

В подобна ситуация може да изпадне всеки, независимо дали става въпрос за авариен ремонт на покрива или колата, изгодна оферта, спешно лечение при зъболекар или плащане на битова сметка.

Кредитът се нарича "до заплата", но всъщност може да бъде свързан с очакване на всякакъв тип доходи в близко бъдеще, включително наем, хонорар, рента от имот или пенсия.

Бързите кредити на вноски се отпускат за по-дълъг период от време (от няколко месеца до една или две години), като размерът им може да достигне и до няколко хиляди лева. По своята стртуктура те се доближават до банковите потребителски кредити, тъй като изплащането обикновено става на равни месечни вноски.

Разликата обаче е, че небанковите финансови институции обикновено изискват по-малко документация и гаранции от кредитополучателите, в сравнение с банките, но и лихвите по този тип бързи кредити обикновено са по-високи, отколкото при банковите.

Предимството е, че както и при кредитите до заплата, кандидатстването и отпускането на заема става доста по-бързо.

Вижте офертите за бързи кредити до заплата и на вноски в платформата Kredit.bg