Учени: Тоалетната ви разболява!
Всички знаем, че трябва да избягваме сурово пилешко месо и яйца, както и цигареният дим.
Но серия нови проучвания предупреждават, че хората по света се излагат на бактерии и токсини отделяни от други неща, които принципно се смятат за безопасни.
Редовната консумация на ориз - най-големият хранителен източник на неорганичен арсен - може да доведе до токсични натрупвания на химикала в организма, твърдят изследователите, предава DayliMail.
Месото на барбекю съдържа високи концентрации на полициклични ароматни въглеводороди – канцерогенно вещество, сочат данните на International Agency for Research on Cancer, което не води до мигновенни вреди, но може да бъде опасно в дългосрочен план.
Над всички предупреждения обаче изпъква това, че лошата тоалетна канализация, особено в развитите страни, е главната причина за повишаващите се случаи на животозастрашаващи заболявания.
Изследването, представено чрез платформата Society for Risk Analysis, призовава регулаторите във Великобритания да направят повече по отношение на уведомяване на хората за рисковете от храната, както и градските власти за нуждата от подобряване на канализацията.
Токсини в тоалетната
Раян Жулиен от университета Michigan State е провел изследване на възрастта на водата във всеки дом. Тоалетната технология е развита в някои отношение, но в други изостава драстично, открива той.
Сред добрите неща влиза това, че все повече хора не прахосват вода, но от друга страна повечето канализационни системи не са подобрявани от десетилетия.
Така с по-малкото вода, която да избутва човешките отпадъци, идва нуждата и от модернизация на канализацията.
Това обаче не се случва и средната възраст на водата във водопроводите на американските домакинства се увеличава. Колкото по-стара е водата, толкова по-мръсна и респективно опасна е за човешкото здраве.
Второ и навярно най-важно нещо, тя създава плодородна почва за "опортюнистични патогени като Legionella spp., Mycobacterium spp. и "P. aeruginosa", които са свързани с животозастрашаващи заболявания, като туберкулоза и резистентни на атибиотици болести.
Рискът от хранене с ориз
Женг Жоу от Indiana University, разяснява за арсена в ориза.
Конкретно той следи колко от оризовия арсен може да бъде усвояван от организма.
Преглеждайки 143 изследвания по темата, Жоу открива, че между 73.1% и 88.6% от количеството, което е готово за усвояване, се абсорбира от системата на човек.
Откритието поставя на масата стар дебат.
Преди няколко години, Consumer Reports посочва, че оризът е токсичен и предупреждава родителите да хранят децата си с по-малко от тази храна.
Въпреки това, някои общности по света демонстрират повишена резистентност към арсен.
Някои от народите с най-дълга продължителност на живота (испанци и китайци) ядат прекомерни количества ориз.
Проучвания посочват, че приготвянето на ориз в повече вода (6 към 1) помага за намаляване на нивата арсен. Феновете на кафявият ориз пък трябва да минат на бял, ако искат да намалят нивата на арсен.