В наши дни електромобилите не са просто явление, с което трябва да се съобразяваме. Става дума за световни производители, които насочват основните си ресурси в развитието на този тип транспорт.

В близко бъдеще тази тенденция ще се увеличи. Поради това е добра идея да се подготвим за предстоящото. А то гласи, че през следващите 5 години ни очакват вълнуващи модели електромобили.

Porsche Taycan и Audi e-tron GT

Големият електромобил на Porsche ще се появи през 2019 г. Цената му ще бъде около 100 000 евро. Четиривратото спортно возило ще бъде снабдено с два електродвигателя със сумарна мощност над 600 к.с. Те ще осигуряват ускорение до 100 км/ч за 3.5 секунди.

Електромобилът на Audi ще се появи до 2021 г. Ориентировъчно ще изминава 500 км с едно зареждане. На външен вид возилото ще намеква за наскоро появил се на автошоу в Лос Анджелис концепт.



Електрически кросоувъри

Aston Martin DBX е първият кросоувър на британския бранд. Автомобилът първоначално бе замислен като електромобил, но впоследствие бе решено да бъде снабден със спортен SUV бензинов V12.

От компанията обещаха да добавят и хибридно задвижване от Mercedes-Benz, но напълно електрическа модификация все още може да се появи. Дори и това да не стане, съплатформеният кросоувър Lagonda ще бъде електромобил.



Компактната Tesla Model Y ще се появи през 2019 г. Въпреки размерите си, тя ще може да побере три реда седалки.

Дългоочакваното BMW iX3 ще се появи през 2020 г. По предварителна информация новият модел ще запази дизайна на кросоувъра БМВ Х3.

Бъдещето на автокъщите в дигиталната епоха Все повече хора предпочитат да пазаруват онлайн, а това включва и автомобилите. Заплашено ли е съществуването на традиционните автосалони?



Спорт и разкош

Електромобилите Tesla не могат да бъдат определени като евтини, но очакваният през 2020 г. спортен Roadster е обещано да бъде със стартова цена 200 000 евро.

Характеристиките на колата струват доста повече: ускорение до 100 км/ч за 1.9 секунди, максимална скорост на движение – 400 км/ч, пробег с едно зареждане – 1000 км.



Разкошният електрически седан Mercedes-Benz EQS, сходен по размери, както може да се досетите от името, с S-class, ще се появи през 2020 г. Любопитен факт е, че W223 ще се появи приблизително по същото време.

VW ID Vizzion – по всяка вероятност приемник на Phaeton, ще се появи през 2022 г. Ще предложи 300 к.с., а с едно зареждане ще се изминават над 600 км.

Новото BMW i8, чийто дебют е планиран за 2024 г., ще се превърне в 100% електромобил. Очаква се да изминава от 400 до 800 км, в зависимост от капацитета на батерията.