Експерти от SplashData съставиха списък на най-лошите пароли през 2018 г. Те са проверили над 5 милиона пароли.

Вече пета поредна година паролите „123456“ и „парола“ заемат челните позиции. Следващите пет места са заети от комбинация от цифри – например „123456789“ и „111111“.

Някои пароли в топ 25 повтарят най-популярните през изминалите години. Искате пример? Даваме го - „qwerty“ и „iloveyou“. Сред най-често срещаните са още „принцеса“, „Доналд“ и „666666“.

Хакерите през изминалата година пожънаха големи успехи в интернет, тъй като знаят, че много хора избират за пароли популярни комбинации, използвайки имена на звезди, термини от изкуството и спорта или прости съчетания на клавиатурата, казва Морган Слейн.

Той дава и примери – „футбол“, „слънчева светлина“, „чарли“.

Троянски кон на мига краде 1000 евро Вредоносната програма действа бързо и незабележимо



SplashData създават тези класации с идеята да пробудят у потребителите стремеж към избор на по-ефективни мерки за безопасност. Очевидно е, че надеждната парола само по себе си не е надежден способ за защита в интернет, тя обаче си остава решаващ фактор и днес.

Надяваме се, че публикувайки този списък всяка година, хората ще вземат мерки да се защитят в интернет, казва изпълнителният директор на компанията.