Диана Стефанова е управляващ директор на развойните центрове на VMware за България и EMEA, както и директор бизнес развитие за интегрирани продукти и решения на VMware за Европа.

Притежава над 18 години управленски опит с фокус върху стратегическо и бизнес развитие на центрове за развойна дейност в глобален аспект.

Присъединява се към VMware през 2007 г., след придобиването на българо-швейцарската компания Sciant, където заема длъжността главен финансов директор.

Диана Стефанова управлява най-голямото звено за развойна дейност на VMware в региона. Вижте какви прогнози даде тя за развитието на компанията през 2019 г. за Profit.bg:

1. През 2019 г. VMware ще отбележи своята 12-годишнина в България. Какво се промени за този период?

За времето в България екипът на VMware извървя дълъг път, като с експертиза и опит затвърди позицията на един от най-значимите стратегически центрове на VMware в света. Офисът в София се трансформира от чисто R&D звено в мултифункционален хъб, а добрите резултати доведоха до увеличение на инвестициите на VMware в българската икономика.

Демонстрираните умения и принос на инженерите в София на глобално ниво утвърдиха увереността на лидерския екип на VMware в България. Това отвори нови врати за местните таланти - към момента колегите ни да работят по едни от най-новите продукти на VMware в областта на хибридните и т.нар. многооблачните (multi-cloud) среди, интернет на нещата (IoT), изкуствения интелект, блокчейн технологиите, както и редица Open Source проекти.

2. По-рано тази година компанията заяви, че продължава да инвестира в таланти. В какво ще инвестирате през 2019 г.?

Наша основна цел е да превърнем офиса ни в София в още по-атрактивна локация за най-изявените български и чуждестранни ИТ специалисти. Благодарение на възможностите за работа по високотехнологични проекти с глобален принос и разнообразни програми за личностно и професионално развитие, тук вече работят таланти от над 10 националности.

Ще продължим да се развиваме в тази посока, като сме заложили амбициозна цел – в следващите няколко години да увеличим персонала си до 1500 човека.

Една от планираните за 2019 г. стъпки, която ще ни доближи до въпросните цели, е инвестицията в нови офис сгради за нашите служители. В края на следващата година ще се преместим в Garitage Park - първият мултифункционален комплекс в Централна и Източна Европа, получил междинен сертификат по метода BREEAM Communities за социална, икономическа и екологична устойчивост.

С този ход ще осигурим още по-високотехнологични условия на работа в съобразена с природата среда на всички настоящи и бъдещи служители на компанията. Силният фокус върху екосъобразния начин на работа ще се запази и в продължаващите инвестициии в развитието на програмата ни за споделено пътуване, електромобили, служебни колелета, които инициирахме през 2018 г.

3. Кои ще бъдат водещите тенденции в IT сектора през новата година?

Четири са важните направления, в които инвестираме значителни усилия в световен мащаб. Пат Гелсингър, главният изпълнителен директор на VMware, ги нарича четирите технологични супер сили на бъдещето.

Това са облачните технологии, мобилните устройства, изкуствения интелект/машинното самообучение, както и Интернет на нещата (IoT) и изчисленията „на ръба“.

От бизнес гледна точка, организациите все повече се насочват към многооблачния модел на работа, тъй като обединяването на хибридните и публичните облачни системи е ключово за прогреса и устойчивостта им.

Конкурентно предимство на VMware в описаните направления е способността на компанията да обединява иновациите в единна екосистема, която позволява на предприятията ефективно да управляват своята дигитализация и да се развиват с по-бързи темпове.