Малък дял от жените по света полагат труд.

Това посочват изследователи на Световния икономически форум (WEF), цитирани от CNN.

Според доклада на WEF, разликата между възнагражденията на мъжете и жените по света леко се свива, когато говорим за заплати и проникване на дамите на висши мениджърски позиции. Анализаторите обаче открояват един друг проблем пред равното заплащане и достъпът до труд на дамите по света – автоматизация.

Според доклада, автоматизацията има негативен ефект върху професии, практикувани предимно от жени. В същото време, малък брой жени работят в развиващите се индустрии, където се изискват по-специфични качества в сфери, като наука, технологии, инженерство и математика.

Проучване, реализирано в партньорство с LinkedIn, показва, че едва 22% от експертите по света, които участват в разработването на изкуствен интелект, са жени.

„В епохата, в която човешките качества са все по-важни и се допълват с технологиите, не можем да си позволим да се лишим от таланта на жените в сектори, където талантите са дефицит“, казва основателят на WEF Клаус Шваб.

Според организацията, има и други потенциални обяснения за слабото проникване на дамите на трудовия пазар, като те могат да се търсят в недостиг на социални услуги, като целодневна грижа за деца и възрастни хора.

Защо България е втора в ЕС по дял на жените в IT секторa?На какво се дължи големият брой жени в технологичния сектор у нас?


Проникването на дамите на висши мениджърски позиции се осъщестява с добри темпове, като по света вече 33% от мениджърите, както в частните, така и в държавните институции, са жени.

Според WEF, за да се затвори ножицата в заплащането между мъже и жени, ще са нужни 202 години при сегашните темпове. Разбира се, всичко е условно и зависи от много фактори.