SpaceX ще изпрати хора на Марс до десет години. Това посочи Гуен Шотуел, президент и оперативен директор на космическата компания.

Сега SpaceX набират средства, за да реализират поставената си цел.

По информация на Wall Street Journal, компанията планира да набере допълнителни 500 млн. долара чрез нов инвестиционен рунд. Според публикацията, средствата ще се набират при оценка на компанията от 30.5 млрд. долара, като процедурата по привличане на инвестиции ще приключи до края на тази година, предава Forbes.

През април SpaceX продаде акции, за да набере 507 млн. долара, но процедурата завърши с инвестиции за едва 214 млн. долара, по данни на Pitchbook.

Средствата бяха набрани от настоящи инвеститори на комапнията, както и от Baillie Gifford & Co., които държат дял и в другата голяма копания, управлявана от Илон Мъск - Tesla.

Новият инвестиционен рунд идва само няколко седмици, след като SpaceX взе заем (leveraged loan) за 250 млн. долара в сделка, водена от Bank of America.

По информация на WSJ, средствата ще отидат за разработката на планираната мрежа от сателити на компанията, както и за космическия кораб и ракетата Super Heavy, която трябва да отведе милиардера Юсаку Маедзава в пътешествие около Луната през 2023 г.

В интервю за NPR’s Marketplace от миналата седмица Гуен Шотуел посочи, че Луната е само първата спирка, заявявайки, че дългосрочната цел на компанията е изпращане на хора до Марс.

„Мисля, че ще имаме машина, която е способна да заведе хора до Марс и обратно до 10 години”, кава тя.

„Това представлява даден риск за компанията и за акционерите, тъй като провал ще принуди компанията да изплати заемите и капитала на инвеститорите без притока на кеш, обещаван от проекта”, казва анализаторът Бил Остроув.

Мъск: Изминалата година бе най-трудната в кариерата миМъск даде емоционално интервю


Въпреки рискованите цели, милиардерът Илон Мъск говори за Марс от години.

През април 2012 г-, преди SpaceX да направи първата си, от вече превърнали се в рутина, доставки до Международната космическа станция, той посочва, не става дума за трупане на богатство, а за голям риск.

„Но това ще се случи. Мисля за за себе си за много други хора. Америка е нация от изследователи. Искам да видя как разширяваме границите и бутаме нещата напред”, казва тогава Мъск.