От ранно възраст ни казват да не игнорираме проблемите си. Дали това е така?

Някои хора не са съгласни. Налага се от време на време да игнорирате нещата, които ви тревожат – разбира се, временно.

Обратно на популярното разбиране, отдалечаването от проблема може всъщност да е от полза и да ви даде предимство, което за момента не е налице. Нека да ви дадем пример от Холивуд.

През 90-те години известният психиатър Лео Марвин от „Какво за Боб?“ (в чийто образ влиза Ричард Драйфус) се опитва да помогне на своя дразнещ пациент Боб Уили (в ролята е Бил Мъри). Така той му предписва не лекарства, а „ваканция от проблемите“. Нещата се завързват тотално, когато Боб решава да отиде на почивка там, където и д-р Марвин.

Може би в това решение има логика, въпреки че говорим за комедия.

Статистиката от последните години сочи, че американците заделят все по-малко време за ваканция, сравнено с миналите четири десетилетия.

Според експерта Гари Остър, една от причините е, че американските смятат, че почивните дни ще се отразят зле върху мнението на техните ръководители в офиса. Изследване на свой ред сочи, че е налице точно обратното.

Хората, които използват всичките си почивни дни, има 6.5% по-голям шанс да бъдат повишени или да получат по-висока заплата, сравнено с хората, които използват 11 или повече дни от платения си отпуск.

Има едно логично обяснение за това: Изследването доказва, че когато мозъкът е позитивен, продуктивността се подобрява с 31%, а продажбите – с 37%. Креативността се утроява. Печалбите мож също да се утроят.

Девет типа служители и как да ги мотивирамеВсеки един от тях има изисквания към работата си

Една страхотна ваканция е вълнуващо зареждане за мозъка. Но самото пътуване не е гаранция за успех. Ключът е да използвате времето за справяне със стреса. Ето как да постигнете това:

1. Планирайте предварително и подгответе колегите си, че ще бъдете в отпуск.
2. Излезте извън града – колкото по-далеч, толкова по-добре. Нали наистина искате да се откъснете от ежедневието си?
3. Срещнете се с някой, който познава дестинацията, към която сте се отправили. Той може да ви разведе, ако живее там.
4. Запознайте се предварително с детайлите около пътуването.