Трябва да бъдем откровени: в скоро време животът на Tesla ще стане малко по-труден. Световните производители на автомобили са обявили курс електрификация.

Най-скорошните постъпления на този фронт ще са електрическите кросоувъри Audi e-tron quattro и Mercedes-Benz EQC, но все още ги чакаме. Не сме сигурни, че те ще успеят да предложат нещо повече от Tesla.

А дали убиецът на Tesla не е от Холандия? Чували ли сте за компанията Lightyear?

Първият електромобил с простичкото и лаконично име One компанията обещава да пусне през 2020 г. Пълноценни снимки на прототипа няма, но автопроизводителят разпространи относително полезни тийзъри на бъдещия модел.

Известно е, че електромобилът представлява хечбек с пет врати и задвижване на четирите колела. Lightyear са решили, че тази форма на купето е най-оптимална от гледна точка на ефективна аеродинамика.

Новият електромобил на Opel Компанията ще попълни портфолиото си с нови модели


Основното достойнство на Lightyear One ще бъде неговият максимален пробег в диапазон 800-100 км. Не от едно пълно зареждане, а от количеството на натрупаната в акумулаторните блокове енергия. В този случай това не е едно и също нещо.

По прогнози на специалистите в компанията техният електромобил ще бъде зареждан едва един път на няколко месеца. Ключови тук ще са слънчевите батерии. Именно те през светлата част на денонощието ще „пълнят“ батерията.

Предварителните поръчки на Lightyear One вече са в ход. Цената на возилото е 119 000 евро. Производството ще е в завода Automotive Campus в град Хелмонд, Холандия.