Образът на устието на река Бетсибока в северозападната част на Мадагаскар, който ще видите по-долу, дава мъчително доказателство за катастрофалната ерозия, която през последните петдесет години измъчва тази малка островна държава в Индийския океан.

Яркочервеният цвят, който се вижда в медузоподобните пипала на реката, е резултат от богатите на желязо седименти, които се измиват от хълмовете по време на силен дъжд и се отлагат във водите й.

Смята се, че всяка година по време на дъждовния сезон се измива до 400 тона почва на хектар, превръщайки река Бетсибока в кървава и оставяйки дълбоки клисури, известни като лавака, в планините. Направена от космоса, тази снимка сякаш показва как Мадагаскар „кърви до смърт“, според Amusing Planet.

Обезлесяването отдавна е проблем за Мадагаскар, тъй като това е едно от най-добрите места за опазване на биоразнообразието в света поради големия брой ендемични видове, които живеят на острова и разчитат на горската му покривка, която той бързо губи.

Изолирането на Мадагаскар от африканския континент в продължение на милиони години е запазило и произвело хиляди видове растения и животни, които не се срещат никъде другаде на Земята.

Девет от десет вида растения и животни, намерени в Мадагаскар, са ендемични. Този голям брой уникални видове прави обезлесяването голяма заплаха за глобалното биоразнообразие.

През последните две хиляди години Мадагаскар е загубил повече от 90% от първоначалната си горска растителност. Тази загуба на гори е до голяма степен подхранвана от тави - традиционна селскостопанска практика, внесена на острова от най-ранните заселници. Обикновено при нея част от тропическите гори се изрязват и изгарят, за да се превърнат в оризови полета.

След една или две години производство, полето се оставя неизползваемо в продължение на 4-6 години, преди процесът да се повтори. След няколко такива цикъла почвата се изчерпва откъм хранителни вещества и на нея не може повече да се отглежда ориз.

След това се изоставя и се избира нова зона от тропическите гори. Тави оставя земята безплодна, покрита само с храсти или трева, което я прави податлива на ерозия и свлачища. Проблемът се влошава след 50-те години на миналия век в резултат на увеличеното производство на кафе.

16 места, които трябва да посетите, преди да изчезнат напълноОт ледниците на Патагония до Тадж Махал

В допълнение към традиционната селскостопанска практика, незаконната сеч за дървен материал и горива водят до драматична загуба на тропически гори, посочва Amusing Planet.

"С нарастващо население от 14 милиона души, Мадагаскар е под огромен натиск да посрещне нуждите на своите обитатели и да запази естествената си среда", отбелязва НАСА.

„Учените се опасяват, че бързото допълнително разчистване на горите на острова за засаждане на култури, като памук и тютюн, застрашава местообитанията на многобройните растителни и животински видове, уникални за парчето земя, като в същото време се създават проблеми с почвената ерозия, които влияят върху качеството на водата и бъдещето на производителността на земеделските земи. ”