Десетки хиляди туристи напуснаха някои от популярните курорти в Тайланд преди приближаващата тропическа буря, която се очаква да донесе силни валежи, вятър и високи над 6 метра вълни.

Островите Ко Панган, Ко Тао и Ко Самуи са почти празни, след като туристите побързаха да се качат на фериботи и да се отправят към южната част на континентален Тайланд, преди плавателните съдове да спрат да се движат днес.

По изчисления на местните власти до 50 000 туристи са напуснали в посока континенталната част на страната преди тропическата буря Пабук да удари островите. Мнозина обаче се оплакват, че са били блокирани на тях.

Туристи пишат в Twitter, че не са получили предупреждение или пък информация от хотелите и авиокомпаниите за предстоящата буря и сега нямат идея дали ще могат да си тръгнат, за да хванат полет за дома.

Пабук, която е първата тропическа буря в Тайланд извън дъждовния сезон от около 30 години, се очаква да удари островите в петък вечер, преди да навлезе в континенталната част на страната.

Засега няма официално нареждане за евакуация, но туристите напускат масово.

„Мисля, че островите са почти празни ... между 30 000 и 50 000 души си тръгнаха след празненствата за Новата година ,“ казва Крикрай Сонгтанее, областен управител на Ко Панган пред AFP.

11 изключителни дестинации, за които вероятно не сте чувалиНо си заслужава да посетите.

„Ще има силни валежи и трябва да сме подготвени за наводнения или щети върху транспорта,“ заяви премиера на Тайланд Прают Чан-оча.

„Подготвени сме, но ако валежите са много силни, ще имаме нужда от известно време, за да се справим с проблемите.“

Кметът на Ко Тао - едно от най-добрите места за подводни гмуркания в Югоизточна Азия, заяви, че плавателните съдове за континенталната част на страната са били препълнени с хора, но на острова все още има няколко хиляди туристи, които вероятно ще посрещнат бурята.

Пабук се придвижва с ветрове от над 100 км/ч, но е малко вероятно да премине в тайфун, според синоптиците.

„Очакваме вълни с височина от 5 до 7 метра в окото на бурята. В Тайландския залив обикновено вълните достигат едва два метра,“ заяви Фувиенг Пракамайнтара, генерален директор на Метеорологичната служба на Тайланд.

„Трудно е да се прогнозира силата на бурята, затова хората трябва да следват препоръките на властите.“

На Ко Самуи, който е най-близкият до бурята от трите острова, вчера руснак се удави, след като семейството му пренебрегна предупрежденията да не се влиза в морето.

Властите на острова обявиха, че подготвят убежища за туристите, които решат да изчакат бурята.

Пабук също така се очаква да изсипе сериозни валежи от дъжд в южната част на страната, в това число и в туристически дестинации, като Краби, пише Daily Mail.