Когато човек достигне залеза на живота си, е хубаво да знае, че старините му са подсигурени. Много по-хубаво е обаче, когато се приближаваш към 100-те с над 1 млрд. долара в банката.

Такъв е случаят с Марсел Адамс, обаятелен 98-годишен имотен магнат, който живее в Канада. Според Forbes личното състояние на Адамс и неговото семейство възлиза на 1.7 млрд. долара.

Той в момента е вторият най-възрастен милиардер в света. Пред него е единствено 100-годишният сингапурски корабен магнат Чанг Юн Чунг, който разполага с 1.8 млрд. долара.

След Адамс в класацията се нарежда Алойзио де Андраде Фария, който също като него е на 98 години и разполага с 2.1 млрд. долара. Той е роден само няколко месеца след Адамс - през 1920 г.

Фария е бразилец, който е учил за лекар, но впоследствие поема контрола над банката на неговото семейство Banco Real и я превръща в една от най-големите финансови институции в региона.

Историята на живота на Адамс е доста интересна. Той не е роден Канада. Бизнесменът с еврейско потекло израства като Марсел Абрамович в Румъния. Той оцелява в трудовия лагер в страната, създаден като част от Холокоста през Втората световна война.

След това бяга в Израел през 1944 г. и се бие в Израелската война за независимост, според Jerusalem Post.

Адамс се мести в Канада през 1951 г. и започва да работа там в кожарската индустрия, преди да се насочи към недвижимите имоти, където впоследствие натрупва състояние. Адамс основава Iberville Developments през 1958 г. Базираната във френскоговорящата провинция Квебек Iberville се превръща в огромен играч на имотния пазар в страната.

Компанията притежава и управлява около 743 000 кв. м площи в 100 търговски центъра, офис сгради, промишлени имоти и жилищни активи. Компанията обаче се концентрира основно върху моловете. Адамс построява Galeries de la Capitale, който е най-големият търговски център в Квебек, пише Time.

Дългогодишният жител на Квебек купува първото си парче земя със спестяванията си от кожарската индустрия.

“Войната беше кошмар,” пише Адамс в предговор на книга за изданието The Gazette в Монреал. “Изгубих три години от живота си, стотици хиляди умряха безпричинно, а Румъния бе опустошена.”

Този 100-годишен милиардер ходи на работа всеки денСъстоянието му днес се оценява на 1.9 млрд. долара


Адамс също така е отдаден на филантропията. Заедно с покойната си съпруга Ани, той създава институт за бизнес мениджмънт и информационни системи към Универеситета на Тел Авив и финансира центъра за мозъчни изследвания към университета.

Надявайки се да се отплати на Израел за това, че получава нов шанс за живот преди десетилетия, той също така създава фонд, който раздава стипендии в академичната общност в страната.

Въпреки че кошмарът от войната отдавна е зад гърба му, а той скоро ще навърши 100 години и е баща на 4 деца и дядо на 11 внуци, мотивацията на Адамс изглежда не е намаляла особено, въпреки че през целия си живот той страни от медиите.

“Той все още идва преди мен в офиса всеки ден,” казва през през 2013 г. през Financial Post синът на Марсел - Силван, който в днешно време ръководи Iberville от Израел. “Баща ми е в офиса преди 8 часа. Когато си работил през целия си живот, не знам дали това се нарича навик или начин на живот. Точно това прави той. Идва в офиса.”

Това не съвпада много с историите за някои от най-младите милиардери в света. Не може да се отрече обаче, че Адамс е богат в повече от едно отношение.