Руският инвеститор и милиардер Юри Милнер все още разполага с 10-цифрена доходност от инвестицията си в Xiaomi Corp, въпреки сериозното понижение на акциите на компанията след листването ѝ на борсата.

Фондът на Милнер Apoletto и неговите инвеститори разполагат с дял в Xiaomi, оценен на 1.8 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg, който изчислява състоянието на 400-те най-богати хора в света.

Справка в проспекта на компанията от първичното публично предлагане показва, че Милнер е изградил своята позиция в няколко поредни кръгове на финансиране на компанията преди излизането на борсата, като цялата вложена сума достига 457 млн. долара.

Милнер е известен и с факта, че е един от ранните инвеститори в компании, като Facebook и Alibaba Group Holding.

Apoletto днес притежава 4.99% от капитала на Xiaomi, чиято оценка се е понижила с 18 млрд. долара след IPO-то. Спадът дори се задълбочи, след като изтече шестмесечният период, в който служители и първоначалните инвеститори нямаха право да продават акциите си.

Как се правят 56 823% доходност от най-слабото IPO в Хонконг?Xiaomi Corp. е идеалният пример за това как излизането на една компания на борсата може да направи отбран брой акционери много богати, дори ако първичното публично предлагане (IPO) е провал


Състоянието на Милнер днес се оценява на 3.2 млрд. долара. Като партньор в DST Global, той притежава дялове от Revolut, Robinhood Markets Inc., FlipKart и Deliveroo.

През миналата седмица председателят на Борда на директорите Леи Джун и главният финансов директор на Xiaomi Шоу Зи се съгласиха да удължат своя период, в който няма да продават книжа, с нови 365 дни.

Леи и седем други от основателите на Xiaomi притежаваха акции, оценени на 26.3 млрд. долара, преди компанията да се листва на борсата. Днес стойността им вече се оценява на 15.1 млрд. долара, но по данни от вчера нито един от тях не е продавал акции.