През 2019 г. ще наблюдаваме въвеждане на технологии в реалния живот, които разчитат на автоматизация за облекчаване и отваряне на възможности за ИТ отдели, като това им помага да се справят с предизвикателствата, произтичащи от продължаващия недостиг на квалифицирана работна ръка и заплахите за сигурността.

Според Konica Minolta, експерт в сектора на ИТ услугите, тази година ще бъдат положени основите за значителни технологични адаптации на технологии, като 5G и блокчейн.

1. Възвръщане на инерцията: периферни изчисления и мултиоблак

Решенията за ИТ инфраструктура през 2019 г. ще бъдат оформени от един въпрос: Какви данни трябва да се съхраняват и къде да се обработват? Където е необходим бърз достъп без зависимост от външна свързаност, периферните изчисления ще бъдат пътят напред.

Осигуряването на възстановяване на данни, максимална ефективност на разходите и достъп до „to go“ приложения ще бъдат запазена територия за частните и публични облачни решения. Въпреки това, тази диверсификация към мултиоблака ще трябва да бъде практически неузнаваема за потребителя.

Опитът трябва да бъде безпроблемен, незабавен и сигурен там, където се съхраняват данни и на мястото, откъдето се осъществява достъпът.

2. Недостигът на квалифицирана работна ръка започва да променя работата в ИТ

Тъй като битката за ИТ специалисти се засилва в цяла Европа, малките и средни предприятия (МСП) по-специално ще усетят въздействието на конкуренцията от страна на големите играчи в ИТ индустрията и извън нея. Само в Германия са открити 39600 работни места в ИТ индустрията и ситуацията в други страни, като Великобритания, не се различава.

Като цяло недостигът на квалифицирана работна ръка може да остави около един милион свободни работни места в Европа до 2020 г. за професионалисти в тази област. Продължаващият недостиг в информационните технологии се влошава от годините на затишие по отношение на броя на завършилите ИТ и нарастващото търсене на професионалисти в тази област.

Професионалните профили в ИТ ще трябва да се променят значително, за да се гарантира, че работата е привлекателна за тези служители. Експертите на Konica Minolta прогнозират, че в близко бъдеще доминиращите ИТ позиции в МСП ще бъдат за разработчици и мениджъри на ИТ услуги - позиции с творчески задачи или висока степен на координираща отговорност.

„ИТ персоналът в тези компании ще може да се съсредоточи върху по-привлекателни и изискващи проекти със значително въздействие върху бизнеса.

Трудните, повтаряеми задачи на традиционния ИТ администратор ще бъдат автоматизирани или, когато това не е възможно, ще бъдат възложени на външни изпълнители.

В допълнение към непрекъснатия растеж на управляваните услуги през 2019 г. и след това, ИТ решения, като платформата Workplace Hub на Konica Minolta, ще позволят високи нива на автоматизация, превръщайки тези задачи в отживелица.

3. Сигурност: централизация на сигурността на данните в ерата на свързаните устройства

С все по-сложния и мощен зловреден софтуер, като например крипто-червеи, насочени най-вече към бизнеса, зловредният софтуер и индустриалният шпионаж се превръщат във все по-голяма опасност за компании от всякакъв мащаб. Потенциалните уязвими места нарастват още повече, тъй като интелигентните IoT устройства намират своето място, както в магазините на производствените компании, така и в офисите.

От друга страна, увеличаването на възможните кибер-заплахи води до множество защитни мерки от страна на компаниите. Според ИТ специалистите на Konica Minolta, това е източник на редица проблеми. Различни решения от различни доставчици, които работят самостоятелно, могат да доведат до потенциални конфликти, а не до всеобхватни обособени решения.

В най-добрия случай тази процедура просто не е ефективна, а в най-лошия е заплаха за сигурността. В резултат на това през 2019 г. в областта на ИТ сигурността се очаква увеличаване на централизираните решения, синхронизиращи сигурността във всички слоеве - като в идеалния случай се контролират чрез едно табло за сигурност.

Това е подходът, който експертите от Konica Minolta препоръчват и прилагат за своите клиенти. Ефективността и мощността също се увеличават, като аналитичната мощност е предназначена само за местата, където има действителен трафик.

4. VoIP: проправя пътя към истинско дистанционно сътрудничество

В Германия комуникационният доставчик Deutsche Telekom ще прекрати старата си, установена стандартна ISDN услуга, и ще я замени с Интернет телефон (VoIP) до края на 2018 г. - развитие, което се случва и в други европейски страни. Докато VoIP не е нова технология сама по себе си, тази промяна може просто да бъде необходимият тласък за истинска интеграция на комуникационните и работни инструменти.

Тъй като компаниите трябва да преразгледат своите комуникационни решения, те могат да реализират пълния потенциал, за който много от тях вече имат лицензи. Например, с включването на Microsoft Teams в Office 365, телефонът и работната станция най-накрая се сливат в едно решение. Съвместната работа от разстояние по документ и комуникацията по него се осъществява чрез използването на едно решение.

По отношение на въвеждането, специализирани партньори, като Konica Minolta, могат да помогнат както чрез консултиране, така и чрез предоставяне на необходимите решения - услуга, която вече привлича все по-голям интерес днес и ще продължи да придобива значение през следващите години.

5. BYOx - донесете собствената си … инфраструктура и приложения

Много често задаваният фундаментален въпрос, възникнал след въвеждането на европейския Общ регламент относно защитата на данните (GDPR), свързан с носене на лични устройства (BYOD) и лични приложения (BYOA), отново ще се окаже в дневния ред на много главни информационни директори през 2019 г. Това е свързано с ползите от BYOx.

BYOD дава възможност на служителите да работят с устройствата, с които вече са запознати и с които са най-продуктивни. BYOA позволява на служителите да използват любимите си приложения на трети страни на работното място.

По отношение на продължаващото търсене на тези начини за работа, Konica Minolta гарантира, че нейните решения поддържат това, например с контейнерна технология за мобилни устройства.

Според експертите на Konica Minolta, унифицираните и стандартизирани системи са от ключово значение за преминаване на тази разработка от технологични фирми и експериментални фази в отделни компании до широко приложение през следващите години.

6. 5G и обещание за бъдещето на ИТ надеждността на бизнеса

Петото поколение технологии за мобилни мрежи е толкова убедително, че в Германия няколко компании, които не са доставчици на услуги за свързване, като Daimler, BASF и Siemens, обмислят дали да се конкурират с класически доставчици като Vodafone за 5G лицензи.

Защо? 20Gbps downlink и 10Gbps uplink скорости за всяка мобилна базова станция са достатъчно бързи, за да революционизират връзката между устройствата, позволявайки огромни количества данни да се прехвърлят много бързо.

Това го прави не само революционно за потребителски ориентирани технологии, като например високо автоматизирано шофиране, но е голям скок напред за бизнес ИТ решенията. Със своята ненадмината висока пропускателна способност и сигурност, ИТ експертите на Konica Minolta виждат този мобилен стандарт за данни като идеален кандидат за технология против срив за конвенционална свързаност на сървъри и устройства. Приложенията за Индустрия 4.0 ще направят това още по-важно.

В Германия през 2019 г. ще се проведе търг за съответните лицензи, докато други държави вече въвеждат този стандарт. 5G ще се оформи и развие през следващите няколко години и това е абсолютно необходимо, защото доставчиците ще трябва изцяло да внедрят тази технология, преди тя да стане наистина важна за бизнеса.

7. Блокчейн - последващо приложение в реалния живот ще дойде само при опростяване

Със своето вездесъщо присъствие в дебатите от индустрията, няма перспективи за развитие на информационните технологии през 2019 г., които да си позволят да пренебрегнат блокчейн технологията.

Като позволява дигиталната информация да бъде разпространявана, но не и да се копира, технологията блокчейн създава основата за огромно множество от възможни приложения в различните индустрии - от удостоверяване на всяка стъпка от веригата за производство на храни до точни документи за общественото здравеопазване.

Въпреки това, тъй като разгръщането на технологията блокчейн е сложно, пътят към масово прилагане на тази технология трябва да бъде направен чрез опростени plug-and-play приложения. Според експерти от Konica Minolta, това е най-голямата пречка за превръщането на истерията около биткойн в истинско технологично движение. През 2019 г. това ще започне да проправя пътя за нови случаи на употреба, като в крайна сметка ще се превърне в успешен бизнес.

През следващите години ще трябва да се обърне внимание на допълнителни пречки, от изчислителната мощност и сигурността - да, това също е проблем дори за блокчейн - до устойчивостта, имайки предвид огромното количество енергия, което консумира. Това ще позволи реално разрастване на блокчейн технологията. След това технологията ще бъде една светла перспектива за създаване на основа за огромен брой възможни приложения в различните индустрии.