Полярните сияния възникват, когато поток заредени частици, изпускани от Слънцето, попада върху магнитното поле на Земята.

Дълго време учените предполагаха, че aurora borealis и aurora australis — северното и южното сияние — са идентични, тъй като заредените частици се движат по дължината на симетрични линии в магнитно поле, свързващо Северния и Южния полюс на планетата, пише Science.

С развитието на технологиите учените установиха, че сиянията на различните полюси не съвпадат. Изучавайки десет асиметрични сияния, заснети едновременно на двата полюса, те са стигнали до извода, че асиметрията възниква, когато слънчевият вятър се приближа към Земята от изток на запад, създавайки неравномерно налягане на магнитната опашка на Земята.

Наемете си остров в Норвегия срещу $3 500 и незабравима АврораЗабравете тълпите във Венеция, купищата туристи в Хонолулу и тълпата, която се събира на Таймс Скуеър в Ню Йорк. Време е за истинска почивка на малък островен рай в Норвегия

Създаваното от слънчевия вятър налягане наклонява магнитната опашка на планетата към неосветената й страна. Този наклон провокира несъответствието на формите и местоположението на северното и южното сияния.

Получените резултати ще помогнат по-добре да се разбере взаимодействието между Земята и Слънцето и по-точно да се прогнозира възникването на слънчеви бури.