Подводната фотография открива измерения на майката природа, които в противен случай няма как да видим.

Гмурканията в дълбините, покрай гребените на рифа, биха били невероятно трудни за обяснение, ако не бяха живите образи, които хората носят със себе си над повърхността на водата.

Седмият годишен Ocean Art Underwater Photo Contest обяви победителите си, а снимките говорят сами за себе си, посочва Bored Panda.

"Целта на (състезанието) е да намери и популяризира най-добрите подводни фотографи в света и тяхната работа", заявява Нирупам Нигам, ръководен редактор на Underwater Photography Guide.

„Ние също така бихме искали да запознаем обществото с красотата на морския живот и необходимостта от неговото опазване. Ocean Art е за откриване и поставяне под светлината на прожектора на нови/иновативни фотографски техники, невероятното поведение на животните и красотата на световните океани," допълва още той.

Десетте най-тайнствени загадки на океанаПътят Бимини, пирамидата Йонагуни, подводният град в Куба - списъкът е дълъг

Съдиите оценяват хиляди снимки от 70 страни, преди да решат коя от тях заслужава да получи над 80 000 долара под формата на спонсорски награди в 16 различни категории.

„2018 беше най-конкурентната ни година досега с рекорден брой участници. Снимките от тазгодишното състезание показват колко далеч са отишли подводните фотографски технологии и иновации", посочват още организаторите.

Вижте три от печелившите фотоси в галерията на Instagram:

Първата снимка завоюва първо място в категория Широкоъгълна фотография. Тя е дело на Франсоа Белен и е наречена "Нежни гиганти".

Втората получава почетна награда в категория Портретна фоготрафия. Казва се "Немо" и е направена от Матео Висконти.

Третият фотос завоюва второ място в категория Novice Dslr. Носи името "Усмивка на приятел" и е дело на Антонио Пастрана.

Горната снимка получава почетна награда в категория Портретна фотография. Авторът й Кайлер Ватен я е нарекъл "Любопитство".

Още снимки от конкурса можете да видите тук.