Азиатските акции поскъпнаха до четиримесечни върхове днес, като ръстът бе най-голям при австралийските книжа. Новозеландският долар поевтиня, след като разочароващите данни за заетостта накараха инвеститорите да ограничат очакванията си за бъдещо понижение на лихвите в страната.

Търговията в Азия все още протича при ниски обеми, като в Китай продължават да празнуват настъпването на Лунната нова година, а днес не се очакват важни икономически новини.

Азиатскo-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.2%, нараствайки до най-високото си ниво от началото на октомври, след като приключи вчерашната сесия почти без промяна.

Индексът нараства постоянно от началото на януари, слад настъпилата промяна в нагласата на Федералния резерв на САЩ относно по-нататъшните вдигания на лихвите.

Австралийският основен индекс скочи с 1.2% вследствие на очаквнаията за облекчаване на паричната политика, след като управителят на централната банка на страна промени позицията си.

Японският Nikkei се понижи с 0.7%.

Фючърсите на щатските индекси S&P 500 и Dow Jones отстъпват с по 0.2%.

Следващият лакмус за пазарите ще бъде евентуален пробив в търговските преговори между САЩ и Китай, когато двете страни се срещнат следващата седмица в Пекин.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не предостави почти никаква информация по този въпрос в своето обръщение към нацията, но финансовият министър Стивън Мнучин заяви вчера, че следващата седмица той и другите представители на САЩ ще имат за цел да сключат сделка, за да се избегне увеличението на митата върху китайски стоки на 2 март.

Вчера щатският индекс Dow Jones се понижи с 0.08%, докато S&P 500 изгуби 0.22%, а технологичният Nasdaq затвори с 0.36% надолу.

На валутните пазари новозеландският долар поевтиня вследствие на изнесените данни за нивото на безработицата, ръста на заетостта и повишението на заплащането, които бяха по-слаби от очакваните.

Кивито се обезцени до 0.6752 щатски долара, губейки близо 2% за последните 24 часа, тъй като инвеститорите намалиха залозите си за понижение на лихвите. Държавните облигации на страната поскъпнаха, като лихвата по 2-годишните книжа падна със 7 базисни пункта, до 1.67%.

През следващата седмица Централната банка на Нова Зеландия ще проведе първата си среща за годината.

Централната банка на Австралия вчера раздвижи пазарите, като промени отдавнашната си нагласа за вдигане на лихвите и даде индикации, че следващото движение може да е както нагоре, така и надолу.

Австралийският долар падна с 1.8%, до 0.7110 щатски долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, отчита ръст в пет поредни сесии и достигна 96.44, изтривайки почти цялата си загуба след промяната в паричната политика на Федералния резерв на САЩ, който се отказа от допълнителни вдигания на лихвите.

Еврото нямаше такъв късмет и поевтиня до 1.1359 долара, след слабите данни за промишленото производство на Германия.

Доларът не можа да спечели позиции спрямо йената, която се облагодетелства от собствения си статут на валута убежище и се търгуваше на ниво от 109.88.

Поскъпването на долара постави под натиск златото, което поевтиня до 1 303.25 долара за тройунция, отстъпвайки допълнително от достигнатия през миналата седмица връх от 1 326.30 долара.

Цените на петрола също се понижиха, след като стана ясно, че щатските петролни запаси нарастват, а производството в страната се задържа на рекордно високи нива.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 22 цента, до 62.49 долара за барел, докато щатският лек суров петрол изгуби 15 цента, до 53.86 долара за барел.