Азиатските акции се движат близо до четириседмични върхове след разнопосочното представяне на Уолстрийт в петък, а доларът поскъпна спрямо йената след силните данни за заетостта и производството в САЩ.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана почти без промяна. Индексът достигна четиримесечен връх в петък.

Търговията бе ограничена, тъй като много от пазарите в региона бяха затворени заради Лунната нова година. Китайските пазари са затворени за цялата седмица, докато тези в Южна Корея няма да работят до четвъртък.

Хонконгският индекс Hang Seng, който днес се търгува само половин ден, нарасна с 0.2%.

Японският Nikkei добави 0.5%.

На Уолстрийт в петък оптимизмът около данните за заетостта през януари бе неутрализиран от по-слабите от очакваните прогнози на Amazon.com Inc. Dow Jones нарасна с 0.26%, докато технологичният Nasdaq изгуби 0.25%.

Изнесените в петък данни показаха, че щатската икономика е създала 304 000 нови работни места през миналия месец, което е най-голямото увеличение на заетостта от февруари 2018 г.

Глобалните пазари се представиха добре миналата седмица, след като Федералният резерв на САЩ обеща да подхожда търпеливо с по-нататъшните вдигания на лихвите, с което даде индикация за евентуален край на цикъла за затягане на паричната политика.

Изнесените в петък данни предизвикаха рязко повишение на лихвите по щатските държавни облигации, което, от своя страна, оскъпи долара.

Днес щатската валута се поскъпва леко до 109.555 йени, след като в петък се оскъпи с 0.6%.

Еврото остава почти без промяна на ниво от 1.1456 долара, след като отстъпи от достигнатия в петък връх от 1.1488.

Австралийският долар запазва позициите си спрямо щатския долар при 0.7244, след като в предходната сесия поевтиня с 0.4%.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.686%, след като се повиши с близо 6 базисни пункта в петък, отдалечавайки се от четириседмичното дъно от 2.619%, достигнато по-рано през миналата седмица.

Фючърсите на щатския лек суров петрол продължиха ръста си от петък и за последно поскъпваха с 0.3%, до 55.42 долара за барел.

В петък фючърсите скочиха с 2.7% след оптимистичните данни за заетостта в САЩ, признаците, че санкциите на САЩ срещу износа на Венецуела са помогнали за затягане на предлагането, както и след изнесените данни, че петролните платформи в САЩ намаляват.