Използването на мобилни телефони трябва да бъдат забранено на масата за хранене и преди лягане, като част от здравословния подход към електронните устройства, според най-големите здравни експерти във Великобритания.

Децата също така трябва да правят почивка на всеки два часа, ако стоят пред екрана, според същите насоки.

Те също така смятат, че технологичните компании трябва да полагат повече усилия, насочени към безопасността на децата.

Докладът идва в момент, когато министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок трябва да се срещне с ръководители от Instagram във връзка с начина, по който компанията се отнася със съдържанието, свързано със самонараняване и самоубийство, пише BBC.

Беше установена връзка между самоубийството на тийнейджърката Моли Ръсел и това, че е била изложена на опасно съдържание в Instagram.

Според нейния баща притежаваната от Facebook платформа е "помогнала за убийството на дъщеря му ".

Професор Сали Дейвис, главният британския здравен експерт, казва, че случаят е "трагедия" и че е ясно, че някои деца са изложени на неподходящо за тях съдържание.

Според нея, задължение на компаниите е да гарантират сигурността на децата и че ограниченията във възрастта за използването на социалните медии трябва да бъдат прилагани и децата не трябва да бъдат насочвани към опасно съдържание – едно от основните притеснения в случая с Моли Ръсел.

Според Дейвис обаче, разглеждането на доказателствата не е установило ясна връзка между времето, прекарвано пред екрана, и проблемите с психическото здраве.

Всички дигитални технологии могат да бъдат използвани за добро, да подпомагат онлайн обучението, общуването с хора и оказването на помощ за справянето с различни здравословни състояния.

Миналия месец водещи педиатри обявиха, че родителите не трябва да се притесняват толкова за времето, което децата прекарват пред екраните, тъй като почти няма доказателства, че то само по себе си не е опасно.

Какво се препоръчва на родителите?

Има няколко ясни стъпки за родителите, които, според главните лекари, ще помогнат за това деца да са в безопасност и в добро здраве.

Сред тях са:

Да не се използват телефони и мобилни устронйства на масата за хранене – разговорите като семейство са много важни развитието на децата

Мобилните устройства да не присъстват в спалнята преди лягане

Да разговаряте като семейство за онлайн безопасността и за кибер тормоза и какво трябва да правят децата, ако са притеснени

Да не се използват телефони, докато се пресича улицата или се извършва някаква друга дейност, която изисква пълното внимание на човек

Децата трябва да правят почивка от екраните на всеки два часа, като стават и се раздвижват

Да контролират собствената си употреба също – родителите трябва да отделят на децата си достатъчно внимание и семейно време и никога да не приемат, че те се радват снимките да бъдат споделяни

Как да откъснете детето от екрана: работеща стратегия в 10 стъпкиАко се опитвате да откъснете децата си от смартфоните и таблетите и това е постоянна битка във вашия дом, може би вече е време за план за действие, чрез който да пренапишете семейните цифрови навици

Необходимо ли е ново законодателство?

Дейвис твърди, че определено има необходимост от кодекс на поведение.

Тя иска да види как технологичните компании инвестират в системи, които определят точно възрастта на потребителите – редица платформи изискват потребителите да са на възраст най-малко 13 г., но това не се следи както трябва, смята тя.

В насоките също така има критики към това, което определят като "манипулативен дизайн".

Той е свързан с техниките, използвани за насърчаване на пристрастяващото поведение, в това число събиране на харесвания и награди за действия, като споделяне на снимки, например.

Дейвис също така иска социалните медии да разработят по-добри алгоритми, които показват положително съдържание на потребителите.

Това вече се прави с потребители, които търсят съдържание, което може потенциално да ги радикализира. Вместо да бъдат „захранвани“ с материали, които промотират тероризъм, потребителите получават съдържание, което има за цел да дерадикализира.

Според Dame Sally, същото нещо може да се случва и когато хора търсят неща, като "самонараняване" или "самоубийство".

"Бихме искали да видим съдържание, което промотира телефонни линии за помощ и къде човек може да потърси помощ," казва тя.

Причинява ли проблеми с психическото здраве редовната употреба на мобилни устройства?

Главният здравен експерт е използвала екип от учени, за да проучи направените изследвания по тази тема.

Според учените, някои проучвания сочат за връзка между стоенето пред екрана и отрицателните ефекти, като повишен риск от тревожност и депресия, но тя все още не е убедителна.

Може би хората, които имат проблеми с психическото здраве са по-склони да прибягват до мобилните си устройства, според нея, вместо техните навици да са основната причина за проблемите.

Въпреки всичко, тя смята, че към това трябва да се подхожда презпазливо, докато не се направят допълнителни проучвания.