Проучвания сочат, че играта навън може да е полезна за психическото, емоционалното и разбира се, физическото развитие на децата.

Според нов доклад, публикуван от центъра за развитие на децата към UMKC School of Education в САЩ, "детската игра навън не е само забавление и игри." Когато децата си играя навън в относително неструктурирана форма, те се възползват от ползите от "растежа и развитието на мозъка, тялото и интелекта."

Според доклад на NPR обаче, децата в САЩ на възраст 8 г. и по-малки прекарват средно по около 2 часа и 19 минути пред екрана всеки ден. Проучване на National Trust сочи, че децата на възраст между 10 и 16 г. прекарват по по-малко от 15 минути в "енергична дейност на открито" всеки ден.

А когато дойде зимата, повечето деца стоят навън дори още по-малко, "въпреки безспорните ползи за развитието им от играта навън."

Защо обаче децата прекарват толкова малко време навън, когато времето стане студено?

Притесняваме ли се, че ще се разболеят? Или пък не знаят какво да правят, за да се забавляват? Или пък просто им е студено?

Един по-задълбочен поглед на нещата показва, че намаленото време за игра навън при студено време е по-скоро проблем, който създаваме ние, а не се дължи на по-ниските температури.

"Нашата култура е развила страх от сменящите се сезони, но ясно изразени сезони за игра навън и вътре няма", казва щатският педиатър Робърт Мъри.

Той също така добавя, че всеки ден предоставя възможност за "качественото време, от което децата имат нужда, за да изследват, създават, изграждат отношения и приемат нови предизвикателства без родителски напътствия", докато си играят навън.

Със сигурност играта на открито през зимата изисква малко повече усилия, отколкото през пролетта, лятото или есента. Не можете просто да избутате детето си през вратата, когато навън температурите са минусови или пък вали обилен сняг.

С малко допълнителни усилия обаче, играта навън през зимата може да е също толкова забавна и ползотворна за децата, колкото и през по-топлите сезони.

Намаляването на времето, което децата прекарват навън през зимата, е въпрос на възприятие и неудобство, казва доктор Мъри пред Business Insider.

"Извеждането на децата навън през студените месеци е по-трудно за родителите, тъй като те се страхуват за безопсаността на детето и имат смесени чувства по отношение на излагането на детето им на студеното време.

С хубави шапки, ръкавици, чорапи и подходящия слой дрехи, децата могат също да излизат навън и да се порадват малко на свеж въздух", казва Мъри.

Британско училище забрани скъпите якетаНа прага на най-студените зимни месеци училище в Обединеното кралство забрани скъпите якета


Ако не сте сигурни дали детето ви е добре екипирано за игра навън през зимата, доктор Мъри има една радикална идея ... просто ги попитайте как се чувстват. "Те сами ще ви кажат, когато им е студено!" казва той.

През зимата отнема малко повече време, за да екипирате детето си с ботуши, непромокаем панталон, яке, шапка и ръкавици, отколкото през лятото, когато е само по тениска, къси панталони и кецове, но родителите трябва да отделят тези няколко допълнителни минути, за да може децата да се наслаждават на ползите от играта навън, дори и през зимата.

Какво може да направи един родител, когато зимото време е прекалено екстремно за игра навън, с нулеви температури, силен вятър и обилни снеговалежи?

Доктор Мъри препоръчва занимания на закрито, които насърчават благодарност към зимната обстановка навън.

"Прекарването на известно време пред екрана е неизбежно в днешно време," казва той. "Така че намирането на начини, по които да се насладите заедно с децата ви на това, е печеливша ситуация за всички. Можете заедно с тях да потърсите в сайтове, като Pinterest, или във видеа в YouTube различни неща, които децата могат да правят навън през зимата и след това да ги прилагате, когато отново са навън.

А когато времето отново позволява, отлепете децата от екраните и всички навън.