Според нови данни децата с работещи родители израстват по-добре подготвени за работната среда в бъдеще, съобщават от The Lily.

Разполагайки с данни за поколението на работещите жени, е установено , че увеличаването на броя работещи жени оказва положително въздействие както върху икономиката, така и върху благосъстоянието на самите жени.

Но с това добрите новини не свършват, особено за жените, които се опасяват, че балансирането между кариерата и семейния живот може да има отрицателно въздействие върху развитието на децата им.

Окуражаващи нови данни показват, че деца с двама работещи родители всъщност израстват по-подготвени за работната среда в бъдеще.

Резултатите от неотдавнашно проучване на Harvard Business School показват, че е дъщерите, които са израстнали с работеща майка, печелят с около 23% повече през живота си, отколкото дъщерите на майки, които са си стояли у дома.

Проучване, посветено на израстването, доказва, че вместо да се сблъсквт с неуспехи, децата на работещите родители се чувстват вдъхновени от своите работещи майки. Окуражаващо е, че в днешно време много компании разполагат с ресурси да помагат на тези жени и на семействата им да се справят с предизвикателствата.

През 1950 г. само една трета от жените са работили, но днес този брой се е удвоил до близо 60%. И докато децата на първото поколение работещи жени в момента постигат успехи в своята кариера, те доказват, че да израстваш с майка, която върши още нещо извън обичайните домакински задължения, в дългосрочен план носи повече плюсове, отколкото минуси.

Например дъщерите, които израстват с работещи майки, получават по-високи заплати и заемат по-високи позиции с повече отговорности. 33% от тях заемат ръководни или надзорни длъжности, в сравнение с 25% от дъщерите, чиито майки са си стояли вкъщи.

Работещите майки показват нагледно ролеви модел и на своите синове, като спомагат за формирането на по-съпричастно поведение и нагласи у тях. Когато момчета, отгледани от работещи майки, станат част от работния пазар, те окават повече подкрепа на жените на работното място, по-склонни са да приемат равенството между половете и са по-способни да създадат такава среда у дома, която да насърчава техните дъщери да се развиват и да постигат успехи.

Нещо повече, децата на работещите майките успяват да развият своите социални, говорни и моторни умения по-рано от своите връстници, отчасти защото по-често посещават детска градина през първите си 3 години.

Мъжете и жените в ЕС - прилики и разликиЗнаете ли, че жените в ЕС получават с 16% по-ниски заплати спрямо мъжете

Увеличаването на възможностите за работещите родители е добре дошло както за семействата, така и за компаниите, най-предвидливите от които знаят, че успехът не се измерва само с приходите. В този смисъл, подкрепяйки работещите родители, бизнесът дава своя положителен принос за изграждането на бъдещите лидери.

Една от най-успешните програми за подкрепа в тази насока подкрепя майките да станат отново част от работната сила, като се стреми да улесни максимално процеса по връщането им в офиса. JPMorgan Chase’s ReEntry предлага 14 седмично повторно въвеждане в корпоративните отговорности за служители, които са отсъствали по-дълго време от работа, поради отпуск по майчинство например.

Относно прехода и подкрепата за повторното навлизане в работния процес, изследванията показват, че менторството е от решаващо значение за подпомагане на новите майки и татковци.

Пример за това е parents@jpmc, програма за работещи родители в JPMorgan Chase, свързваща нови родители, които са се върнали на работното си място, с други служители от компанията, които са родители от повече време и могат да играят ролята на ментори.

По-голяма част от поколението, което понастоящем е на пазара на труда, е отгледано от работещи жени. И техните дългосрочни постижения трябва да окуражат жените да чувстват по-малко напрежение, връщайки се на работа след раждането на децата. В крайна сметка решението е лично, но тези, които решат да работят, ще бъдат подкрепяни от нарастващия брой родителски програми за подпомагане и от ресурси, предлагани от работодателите .

Това са индикации за положителната промяна в начина, по който компаниите възприемат и ангажират работещите родители.

Защото всичко, което помага на родителите да дават 100% от себе си за своята работа и за децата си, е ценно както за бизнеса, така и за семействата.