Мъжете и жените в ЕС - прилики и разлики

2618
Мъжете и жените в ЕС - прилики и разлики

© Pixabay

Животът ни е поредица от различни важни събития, като тръгване на училище, навлизане в зряла възраст, напускане на дома на родителите и започване на работа, сключване на брак, отглеждане на деца, пенсиониране..., но съществуват големи различия между жените и мъжете.

С тези уводни думи започва специалната публикация „Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет“, подготвена от Евростат и представена от Националния статистически институт.

Важни събития в живота

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години.

Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от 5½ години.

Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство.

Съвместен живот

В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло, през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5% повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.

По отношение на младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел – мъжете са с 5% повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33% повече от мъжете.

Когато разглеждаме начина, по който живеят жените и мъжете - заедно, сами, със или без деца, могат да се видят доста различия. В ЕС през 2016 г. 7.7% от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца, в сравнение с 1.1% от мъжете на същата възраст.

За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.5% и 16.1% - на мъжете.

Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.1%), е два пъти по-голям, отколкото при мъжете (19.7%).

При другите възрастови групи има по-малки разлики. Сред младите хора 8.2% от жените и 7.8% от мъжете на възраст от 15 до 24 години живеят сами. Същото важи и при съвместно живеещите - 44.9% от жените и 48.2% от мъжете на възраст 15 и повече години в ЕС живеят с партньор.

Удовлетвореност от живота

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете, те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7.0 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1.

В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.

Образование

При разглеждане на завършеното образование се установява, че почти няма разлика между жените и мъжете в ЕС с ниска степен на образование, докато при по-високите степени на образование се наблюдават различия.

Жените и мъжете на възраст между 25 и 64 години в ЕС с ниска степен на образование (основно и по-ниско) са с еднакъв дял през 2016 г. - 23%.

В почти всички държави - членки на ЕС, делът на жените, завършили средно образование или професионално обучение след средно образование (45%), е по-малък, в сравнение с този на мъжете (48%).

Висше образование са завършили 33% от жените и 29% от мъжете в ЕС. В почти всички държави членки делът на жените с висше образование е по-голям от дела на мъжете, като най-големите различия се наблюдават в балтийските държави членки и във Финландия, Швеция и Словения.Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg