Късно в четвъртък израелски военни самолети нанесоха най-интензивните си удари по Южен Ливан от близо година насам, което изостри конфликта между Израел и „Хизбула” на фона на призивите за сдържаност.

Белият дом заяви, че дипломатическото решение е постижимо и спешно, а Великобритания призова за незабавно прекратяване на огъня. САЩ „се страхуват и са загрижени за потенциална ескалация“, заяви на брифинг говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Интензивният обстрел последва атаките по-рано през седмицата, при които бяха взривени радиостанции и пейджъри на групировката. Взривовете убиха 37 и раниха около 3000 души в Ливан, а от „Хизбула” обвиняват Тел Авив.

Израелските военни съобщават, че при късната операция в четвъртък в продължение на два часа самолетите им са поразили стотици батареи с многоцелеви ракети в Южен Ливан, които са били подготвени да бъдат изстреляни незабавно към Израел. Бомбардировката е включвала повече от 52 удара, става ясно от съобщение на ливанската държавна информационна агенция NNA. Според нея това са най-тежките въздушни удари от началото на конфликта през октомври.

Израелските военни обещаха да продължат да атакуват „Хизбула“ и заявиха, че ударите им през целия четвъртък са поразили около 100 ракетни установки и други цели.

В телевизионно обръщение в четвъртък лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала заяви, че експлозиите на устройствата във вторник и сряда „са преминали всички червени линии“.

„Врагът надхвърли всички контролни механизми, закони и морал“, каза той, цитиран от Reuters, добавяйки, че атаките „могат да се считат за военни престъпления или обявяване на война“.

Израел не е коментирал пряко детонациите на пейджъри и радиостанции, които според източници от службите за сигурност вероятно са били извършени от шпионската агенция „Мосад”, която има дълга история в извършването на сложни атаки на чужда територия. Ливанската мисия към ООН заяви в писмо до Съвета за сигурност в четвъртък, че Израел е отговорен за взривяването на устройствата чрез електронни съобщения и имплантирани в тях експлозиви, в съответствие с теориите, които се разпространяват в медийното пространство.

15-членният Съвет за сигурност трябва да заседава във връзка с взривовете днес. Ливанският министър-председател Наджиб Микати го призова да заеме твърда позиция, за да спре „агресията“ и „технологичната война“ на Израел.

„Все по-висока цена”

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви късно в четвъртък, че Израел ще продължи военните действия срещу „Хизбула“.

„В новата фаза на войната има значителни възможности, но и значителни рискове. „Хизбула” усеща, че е преследвана, и последователността на военните действия ще продължи“, предупреди той „Нашата цел е да осигурим безопасното завръщане на северните общности на Израел по домовете им. С течение на времето „Хизбула” ще плаща все по-висока цена“.

„Хизбула” изстреля ракети по Израел в деня след трансграничната атака на палестинската войнствена групировка „Хамас” на 7 октомври, която предизвика войната в Газа. Оттогава насам се водят постоянни престрелки. Въпреки че нито една от страните не позволи това да прерасне в пълномащабна война, сблъсъците доведоха до евакуацията на десетки хиляди хора от граничната зона от двете страни.

Насрала заяви, че „Хизбула“ се надява израелските войски да навлязат в Южен Ливан, защото това ще създаде „историческа възможност“ за подкрепяната от Иран групировка.

Никаква военна ескалация, убийства, атентати или тотална война няма да върнат израелските жители в граничната зона, добави той.

Израел ще се изправи пред „съкрушителен отговор от страна на оста на съпротивата“, заяви в четвъртък и командирът на иранската Революционна гвардия Хосейн Салами, цитиран от държавните медии на страната, визирайки коалицията от свързани с Иран бойни групировки.

В речта си в Париж държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за сдържаност, като добави, че не желае да вижда ескалиращи действия от която и да е страна, които да затруднят постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.