Престрелките се превръщат в нещо нормално в Близкия изток, но там върви и една тиха война - как може "Хизбула" да бъде откъсната от нейната основна жизнена сила - иранските петродолари. Докато вниманието на света е насочено към Газа и засилващите се сблъсъци между Израел и ливанската групировка, които, както се опасяват дипломатите, могат да предизвикат по-широк конфликт, зад кулисите тлее битката срещу иранското финансиране на тероризма.

Спорът, който противопоставя няколко арабски държави на Европа и САЩ, може да има дълбоки последици за сигурността в региона и е напът да достигне своя връх през следващите седмици, когато световните органи, борещи се срещу прането на пари, трябва да решат дали да се отнесат твърдо към Ливан, или да си затворят очите.

Конфликтът се разиграва в залите на базираната в Париж Специална група за финансови действия (FATF) - световният орган за наблюдение на изпирането на пари. През следващите седмици се очаква тя да включи Ливан в своя „сив списък“ и да определи какви реформи ще трябва да извърши страната, за да не попадне в крайна сметка в страшния „черен списък“.

Въпреки че FATF - която е създадена от Г-7 през 1989 г. и оттогава се е разраснала до десетки членове от цял свят - няма официални правоприлагащи правомощия, нейните оценки могат да имат смразяващ ефект върху способността на дадена държава да работи в света на международните финанси.

По-строг подход

Нападенията на "Хамас" срещу Израел от 7 октомври бяха брутално напомняне за опасностите, които крие допускането на неконтролиран поток от нелегални средства. Всъщност Израел, САЩ и други западни правителства не просто си затваряха очите за милионите, които потекоха към терористичната групировка от Катар и Иран, но и ги насърчаваха, като се мотивираха, че парите ще помогнат за стабилизирането на Газа. Този опит основната причина, поради която западните служители по сигурността настояват през последните месеци международните регулаторни органи да предприемат много по-агресивен подход към санкционирането на прането на пари и финансирането на тероризма в Ливан, в което участват свързани с "Хизбула" структури.

Длъжностни лица, запознати с разследването на FATF, посочват пред POLITICO, че обикновено случаят с Ливан би бил открит и затворен, като се има предвид колко сериозни са доказателствата за пране на пари и финансиране на тероризма в страната. Но по-широката динамика както в страната, така и в Близкия изток усложнява нещата.

На първо място, влиянието на "Хизбула" върху основните институции на Ливан означава, че централното правителство не е в състояние да приложи дори най-основните международни норми срещу прането на пари.

Още по-голям проблем, според западните дипломати, е, че няколко държави в региона, включително Бахрейн и Либия, са се обединили с Ливан, противопоставяйки се на стремежа за контрол на международните регулатори, което прави почти невъзможно ефективното противодействие на незаконното финансиране на "Хизбула".

Настоящата битка във FATF не е съсредоточена върху това дали Ливан трябва да бъде включен в "сивия списък", а по-скоро върху условията, които ще трябва да изпълни, за да бъде изключен от него след двугодишен период на преразглеждане, особено във връзка с ролята на "Хизбула" в банковата система на страната.

Нерегулирана банка

Иран започва да финансира "Хизбула" през 80-те години на миналия век - подкрепа, която позволява на терористичната групировка да създаде държава в държавата, докато води битките си срещу Израел. Въпреки задушаващата ѝ роля в Ливан и неговата икономика, тя продължава да е силно зависима от иранското финансиране, голяма част от което получава в брой, а след това влива средствата в банковата система на Ливан.

Нейният основен паричен канал е контролираната от тях финансова компания, известна като Al-Qard al-Hasan Association или AQAH. "Хизбула" разчита на AQAH, която на практика е банка, за да плаща на своите войници и други служители, както и за да предоставя банкови услуги на местните общности. На фона на политическите и икономическите сътресения, които обхванаха Ливан през последните години, AQAH разшири дейността си и се превърна в една от най-големите банки в страната, чиито депозити се оценяват на милиарди долари, твърдят западни служители.

Това, което отличава AQAH от другите ливански банки, е, че тя не е регулирана и дори не притежава банков лиценз. Благодарение на това, че ливанското правителство я определя като организация с нестопанска цел, AQAH не плаща данъци.

Правителството на САЩ, което включи AQAH в списъка си със санкции през 2007 г., описва групата като „прикритие за управление на финансовите дейности на "Хизбула" и получаване на достъп до международната финансова система“.

Следи от тероризъм

И все пак мерките на Вашингтон не успяват да възпрепятства дейността на AQAH. Групировката не изпитва особени затруднения при осъществяването на дейността си в Ливан или в Близкия изток като цяло. Всъщност трансграничните дейности на AQAH вероятно ще станат още по-лесни след решението на Арабската лига от юни да спре да нарича "Хизбула" терористична организация.

Въпросът за определянето на групата като терористична организация е предмет на спорове и в рамките на FATF. Несъгласието по този въпрос допринася за многомесечното забавяне на доклада за Ливан, който най-накрая беше публикуван през декември. В крайна сметка регулаторите решиха да използват евфемизъм: „Основна местна паравоенна организация с добре документиран опит в извършването на терористични актове“.

„Ливан трябва да изготви оценка на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма, свързани с голяма местна паравоенна организация, и да гарантира, че тези рискове са намалени“, пише FATF в неотдавнашния си доклад за Ливан.

От 80-те години на миналия век насам "Хизбула" е извършила десетки терористични нападения, включително взривявания на автомобили, самоубийствени атентати и удари с безпилотни самолети, при които са загинали стотици хора, включително много американци и израелци, военнослужещи и цивилни. Днес шиитската милиция, която според анализатори може да разполага с до 50 000 пехотинци, е една от най-големите частни армии в света.

САЩ, Европейският съюз и десетки държави по света са обявили подкрепяната от Иран шиитска милиция за терористична организация. Затова западните дипломати се притесняват, че ако FATF не направи това, за Ливан ще бъде по-лесно да избегне разправата с AQAH и парите ще продължат да текат безконтролно към организацията от Иран и други страни.

Дипломатите твърдят пред POLITICO, че в крайна сметка един по-твърд подход от страна на FATF ще помогне на Ливан да реформира системата си и да започне да привлича чуждестранни инвестиции, които през последните години пресъхнаха. Без гаранции, че Ливан не е убежище за пране на пари и финансиране на тероризма, те едва ли ще се върнат.

„Една строга оценка всъщност би помогнала на ливанците да излязат от тази ситуация“, категорични са източниците на изданието.