Кодирани съобщения. Стационарни телефони. Пейджъри. След убийството на високопоставени командири при целенасочени израелски въздушни удари, подкрепяната от Иран ливанска бойна групировка “Хизбула” започва да използва някои нискотехнологични стратегии, за да се опита да избегне усъвършенстваната технология за наблюдение на противника си, съобщават пред Reuters източници, запознати с въпроса.

Групировката използва и свои собствени технологии - безпилотни самолети - за да проучва и атакува израелските възможности за събиране на разузнавателна информация, което лидерът ѝ Саид Хасан Насрала определя като стратегия за "заслепяване" на Израел.

Страните си разменят огън, откакто палестинският съюзник на "Хизбула" в ивицата Газа, "Хамас", започна война с Израел през октомври. Макар че боевете по южната граница на Ливан останаха сравнително ограничени, зачестилите сблъсъци през последните седмици засилиха опасенията, че те могат да прераснат в пълномащабна война. Десетки хиляди хора избягаха и от двете страни на границата. По данни на информационната агенция израелските удари са убили над 330 бойци на “Хизбула” и около 90 цивилни в Ливан. Израел твърди, че при атаките от Ливан са загинали 21 войници и 10 цивилни. Много от жертвите на групировката са загинали, докато са участвали в почти ежедневните военни действия, включително изстрелването на ракети и дронове с експлозиви към Северен Израел.

“Хизбула” също така потвърди смъртта на повече от 20 оперативни работници - включително трима висши командири, членове на елитното подразделение на специалните сили "Радуан" и разузнавачи - при целенасочени удари далеч от фронтовата линия. Израелските военни, от своя страна, заявиха, че отговарят на непровокирани атаки от страна на подкрепяната от Техеран организация, която започна да обстрелва израелски цели ден след като “Хамас” нападна Израел на 7 октомври. Израелските сили за отбрана (IDF) са категорични, че нанасят удари по военни цели и предприемат "осъществими предпазни мерки, за да намалят вредите за цивилното население".

"Успехът на тези усилия зависи от способността на ЦАХАЛ да събира задълбочена и точна разузнавателна информация за силите на "Хизбула", нейните лидери, терористичната инфраструктура на организацията, тяхното местонахождение и операции", се казва в изявление на IDF.

По време на обиколка на Северното командване на Израел министърът на отбраната Йоав Галант показа снимки на убити според него командири на "Хизбула" и заяви, че до 29 май са били неутрализирани 320 "терористи", включително висши оперативни работници. Технологията за електронно наблюдение играе важна роля при тези удари. ЦАХАЛ разполага с камери за сигурност и системи за дистанционно наблюдение, които са обучени в районите, където действа "Хизбула", и редовно изпраща дронове за наблюдение над границата, за да шпионира противника си. Израелското електронно подслушване, включително хакване на мобилни телефони и компютри, също се смята за едно от най-усъвършенстваните в света. Но “Хизбула” вече се е поучила от загубите си и е адаптирала тактиката на израелската армия, свидетелстват пред Reuters различни източници, запознати с операциите на групировката, които говорят при условие за анонимност.

Мобилните телефони, които могат да се използват за проследяване на местоположението на потребителя, са забранени на бойното поле в полза на по-старомодни средства за комуникация, включително пейджъри и куриери, които лично предават устни съобщения, посочват те пред информационната агенция. “Хизбула” използва и частна стационарна телекомуникационна мрежа от началото на 2000 г.

Според друг източник, запознат с логистиката на групировката, в случай че разговорите бъдат подслушани, се използват кодови думи за оръжия и места за срещи. Те се актуализират почти ежедневно и се доставят на подразделенията чрез куриери.

"Изправени сме пред битка, в която информацията и технологиите са съществена част", казва Касем Касир, ливански анализатор, близък до "Хизбула". "Но когато се сблъскате с определени технологични постижения, трябва да се върнете към старите методи - телефоните, личната комуникация и т.н. Общо взето какъвто и да е метод, който ви позволява да заобиколите технологиите."

Нискотехнологични мерки за противодействие

Експерти по сигурността твърдят, че някои нискотехнологични контрамерки могат да бъдат доста ефективни срещу високотехнологичния шпионаж. Един от начините, по които покойният лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен избягваше залавянето си в продължение на почти десетилетие, беше да се откаже от интернет и телефонните услуги и вместо това да използва куриери.

"Простият акт на използване на VPN (виртуална частна мрежа), или още по-добре, изобщо да не се използва мобилен телефон, може да направи много по-трудно намирането и локализирането на целта", казва Емили Хард бивш анализатор на ЦРУ, понастоящем част от мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. "Но тези контрамерки също така правят ръководството на "Хизбула" много по-малко ефективно в бързата комуникация с войските си."

Служители на групировката и ливанските служби за сигурност смятат, че Израел също така е използвал местни информатори, докато е набелязвал цели. Икономическата криза в Ливан и съперничеството между политическите фракции са създали възможности за израелските вербовчици, но не всички информатори осъзнават, че са такива на практика.

На 22 ноември например жена от Южен Ливан получава обаждане на мобилния си телефон от лице, което твърди, че е местен служител, твърдят двама източници, пряко запознати със случая. Говорейки на безупречен арабски език, обаждащият се попитал дали семейството е вкъщи. Жената отговаря, че не са, тъй като пътуват към Източен Ливан. Минути по-късно в дома ѝ в село Бейт Яхун се забива ракета, която убива петима бойци на "Хизбула", включително Абас Раад, син на високопоставен депутат от "Хизбула" и член на "Радван". Хизбула вярва, че Израел е проследил бойците до мястото и се е обадил, за да потвърди дали има цивилни, преди да нанесе удара. Израелските военни, на свой ред, коментират тогава, че този ден са нанесли удари по редица цели на Хизбула, включително по "терористична клетка". След това в рамките на няколко седмици "Хизбула" публично предупреждава поддръжниците си чрез свързаната с нея радиостанция "Ал-Нур" да не се доверяват на обаждания на непознати, представящи се за местни служители или хуманитарни работници, заявявайки, че израелците използват този подход, за да идентифицират къщи, използвани от групировката.

Това е първият от поредица удари, насочени срещу ключови представители на Хизбула в Ливан. Сред другите убити са Висам ал-Тауил, Талеб Абдала и Мохамед Насер - командири, играли водеща роля в ръководенето на операциите на "Хизбула" в южната част на страната. Салех ал-Арури, заместник-ръководител на "Хамас", също е убит, докато присъства на среща в столицата Бейрут.

“Хизбула” започва да подозира, че Израел локализира бойците ѝ, като проследява мобилните им телефони и следи видеозаписите от охранителните камери, инсталирани на сгради в граничните общини. Затова и на 28 декември групировката призова жителите на южните райони в изявление, разпространено чрез канала ѝ в Telegram, да изключат от интернет всички камери за сигурност, които притежават. До началото на февруари е издадена друга директива за бойците на “Хизбула”: никакви мобилни телефони в близост до бойното поле.

"Днес, ако някой бъде намерен с телефона си на фронта, той бива изхвърлен от “Хизбула", казва високопоставен ливански източник, запознат с операциите на групировката.

Три други източника потвърждават съществуването на заповедта пред информационната агенция. Бойците са започнали да оставят телефоните си, когато провеждат операции, тъй като висши ръководители на “Хизбула” понякога извършват внезапни проверки на полевите части, за да проверят дали членовете им имат подобни устройства в себе си. Дори в Бейрут висши политици от “Хизбула” избягват да носят телефони със себе си на срещи. В телевизионна реч на 13 февруари Насрала предупреди поддръжниците си, че телефоните им са по-опасни от израелските шпиони, като каза, че “трябва да ги счупят, заровят или заключат в желязна кутия”.

Според бивш служител на ливанската служба за сигурност “Хизбула” е предприела и мерки за защита на частната си телефонна мрежа след предполагаем пробив от страна на Израел. Огромната мрежа, за която се твърди, че е финансирана от Иран, е създадена преди около две десетилетия с оптични кабели, простиращи се от крепостите на организацията в южните предградия на Бейрут до градове в Южен Ливан и на изток до долината Бекаа. След изграждането ѝ специалистите по телекомуникации на “Хизбула” я разбиват на по-малки мрежи, за да ограничат щетите, ако тя бъде пробита отново.

"Често променяме стационарните си мрежи и ги подменяме, за да можем да изпреварим хакерските атаки и проникването", обясняват от групировката.

Наблюдение с дронове

Групировката също така изтъква способността си да събира собствена разузнавателна информация за вражески цели и да атакува израелските инсталации за наблюдение, използвайки арсенала си от малки, самоделни, безпилотни летателни апарати (БЛА). На 18 юни "Хизбула" публикува деветминутен откъс от видео, което според нея е заснето от неин самолет за наблюдение над израелския град Хайфа, включително военни обекти и пристанищни съоръжения. Израелските военновъздушни сили заявиха, че системите за противовъздушна отбрана са засекли безпилотния самолет, но е било взето решение да не го прихващат, тъй като той нямал нападателни способности и това би могло да застраши жителите.

Друг видеоклип, публикуван от групировката, включва въздушни снимки, за които се твърди, че са събрани от огромен израелски балон за наблюдение, известен като Sky Dew, в деня преди да бъде ударен при атака с дрон на 15 май. Говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари коментира тогава, че въздушният кораб, използван за откриване на пристигащи ракети, е бил ударен, докато е бил на земята във военна база в Северен Израел, добавяйки, че няма жертви и не е засегната "способността на армията за осведомяване за въздушната обстановка" в района.

“Хизбула” твърди, че е свалила или поела контрола над половин дузина израелски безпилотни летателни апарати за наблюдение, включително Hermes 450, Hermes 900 и SkyLark. Според двама от източниците оперативните работници на групировката разглобяват дроновете, за да изучават техните компоненти. Израел потвърди, че пет безпилотни самолета на военновъздушните сили са били свалени от ракети земя-въздух, докато са действали над Ливан. Въпреки това от ЦАХАЛ са категорични, че декларациите на “Хизбула” "трябва да бъдат приемани с резерви", тъй като групировката цели да всява страх у израелците.

Никълъс Бланфорд, базиран в Бейрут консултант по сигурността, който е написал книга за историята на "Хизбула", от своя страна, заявява, че "информираността и предпазливостта" на групировката по отношение на нарушенията на сигурността е достигнала най-високото си ниво.

"Хизбула" е трябвало да засили сигурността си много повече, отколкото е било необходимо в предишните конфликти", казва той пред Reuters. “Израел обаче запазва технологично предимство”.