САЩ са сериозно обезпокоени от факта, че в случай на пълномащабна война между Израел и „Хизбула" подкрепяната от Иран групировка би могла да пречупи противовъздушната отбрана на Израел в северната част на страната, в това число и нейния "Железен купол", разкриват трима американски служители пред CNN.

Опасенията, за които те твърдят, че се споделят и от Израел, че "Железният купол" може да бъде уязвим за огромния арсенал от ракети и безпилотни самолети на „Хизбула", само се засилват, тъй като Тел Авив дава все повече индикации, че се готви за сухопътно и въздушно нахлуване в Ливан. Израелски представители са съобщили на САЩ, че планират да прехвърлят ресурси от южната част на Газа към северната част на Израел в подготовка за евентуална офанзива срещу групировката.

"Според нас поне някои батареи на „Железен купол“ ще бъдат претоварени", коментира високопоставен служител на администрацията във Вашингтон пред медията, а израелски представител добавя, че това би било по-вероятно, ако „Хизбула" проведе широкомащабно нападение, използвайки предимно прецизно насочвани оръжия, срещу които системата би се затруднила.

От години подкрепяната от Техеран военна организация складира прецизно управляеми боеприпаси и ракети от Иран, за което Израел многократно е изразявал загриженост. По-рано този месец „Хизбула" разпространи видеоклип, в който се твърди, че се вижда как безпилотен самолет нанася удар и нанася повреди на батарея от „Железен купол“ в армейска база в Северен Израел. Израелската преса потвърди, че това е първият документиран случай на успешно поразяване на системата.

От ЦАХАЛ са категорични, че не знаят за никакви щети по системата, но израелски официални лица са споделили пред свои американски колеги, че „Железният купол“ може да бъде уязвим, особено в Северен Израел, и са били изненадани от сложността на ударите на „Хизбула“ досега. Основното притеснение е, че бойната група използва голям брой прецизно управляеми боеприпаси и ракети. Тази седмица ливанската групировка публикува и деветминутен видеоклип, за който се твърди, че е заснет от дрон, и показва чувствителни израелски военни обекти в няколко града.

Друг американски служител също признава пред CNN, че в случай на пълномащабна война подкрепата, от която Израел ще се нуждае най-много, са допълнителни системи за противовъздушна отбрана и оптимизация на „Железния купол“.

Системата „Железен купол“ е от основно значение за отбраната на Израел и правителството на САЩ е похарчило над 2,9 млрд. долара за програмата, според данни на Конгресната изследователска служба. От Израелските сили за отбрана изчисляват, че системата може да се похвали с 95,6% успеваемост по време на ракетен залп, изстрелян от "Ислямски джихад" миналата година, така че ако „Хизбула“ успее да преодолее израелската противоракетна отбрана, това ще доведе до риск за живота на хиляди израелски военни и цивилни.

Много опасен период

Опасенията идват в момент, когато ситуацията на северната граница на Израел достигна опасна критична точка.

"Фактът, че изобщо успяхме да задържим фронта толкова дълго, е чудо", заявява високопоставен американски служител, визирайки усилията на САЩ да не допуснат размяната на ракети между Израел и „Хизбула“ да прераснат в тотална война. "Навлизаме в много опасен период. Сблъсъците могат да започнат с малко или никакво предупреждение."

Последиците от една по-широка война между Израел и „Хизбула“ могат да бъдат опустошителни, добавя висшият американски служител. „Хизбула“ разполага с арсенал от ракети, снаряди и безпилотни самолети, който е експоненциално по-голям, по-усъвършенстван и по-разрушителен от този на „Хамас“. Повечето от тях са с малък обсег на действие, но някои могат да достигнат дълбоко в Израел с прецизни способности. Според изчисленията на ЦАХАЛ подкрепяната от Иран групировка разполага с около 150 000 ракети и снаряди, включително хиляди прецизни боеприпаси.

Възможността за война продължава да се увеличава, тъй като изгледите за сключване на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ избледняват. Ако все пак бъде подписано такова, то ще задейства и паралелно споразумение между Израел и „Хизбула“, договорено от американския пратеник Амос Хохщайн. Тази седмица Хохщайн посети Йерусалим и Бейрут, като се срещна с висши израелски и ливански служители, за да представи своя план и да разубеди страните от по-нататъшна ескалация.

Но трансграничните нападения между Израел и „Хизбула“ достигнаха нов връх миналата седмица, а във вторник Тел Авив предупреди групировката за перспективата за „тотална война“ след публикуването на видеото с дрона, който лети на изрелски военни обекти.

Според служители, запознати с дискусиите, израелски официални лица са заявили на САЩ и те са съгласни, че разполагат с ресурси за провеждане на офанзива срещу „Хизбула“, ако се наложи, особено ако кампанията в Рафа в южната част на Газа приключи. ЦАХАЛ възнамерява все още да поддържа присъствие в Газа, но най-ожесточените му операции в анклава до голяма степен ще приключат след тази инвазия, акцентират официалните източници на CNN. Въпреки всичко Вашингтон не вярва, че Израел разполага с надежден план за преход и следвоенно управление на Газа, който да гарантира, че анклавът няма отново да попадне под контрола на „Хамас“, ако Израел трябва да пренасочи ресурси към война с Ливан.

Представителите на САЩ не са казали изрично на Израел, че се противопоставят на всяка атака срещу „Хизбула“, но ги предупредиха, че действията им могат да доведат до по-голяма война, която двете страни всъщност не искат. Израел се аргументира, че може да осъществи „блицкриг“, но САЩ са ги предупредили, че може да не успеят да гарантират, че кампанията ще остане ограничена.

Израел "много сериозно възнамерява да навлезе в Ливан“

Според източник, запознат с разговорите, по време на неотдавнашното пътуване на държавния секретар Антъни Блинкен в Близкия изток той е казал на арабските си колеги, че изглежда Израел има сериозно намерение да предприеме нахлуване в Ливан.

"Изглежда, че те много сериозно възнамеряват да навлязат в Ливан", споделя източникът на CNN, добавяйки, че арабски служител е отговорил на Блинкен, че „Хизбула“ е потвърдила, че няма да спре ударите си по Израел, докато Тел Авив не спре операциите си в Газа.

Израелски официални лица, на свой ред, са заявили пред САЩ, че една от основните цели на офанзивата ще бъде да отблъсне „Хизбула“, създавайки буферна зона между Израел и Ливан и позволявайки на десетките хиляди израелци, които са били принудени да напуснат домовете си в северната част на страната заради трансграничните атаки, да се завърнат. За да бъде предотвратена войната и планът на Хохщайн да влезе в сила, „Хизбула“ трябва да се оттегли на около десет километра от границата и да позволи граничната ѝ инфраструктура да бъде унищожена.

Това изглежда малко вероятно да се случи, а разузнавателните оценки на САЩ от началото на тази година сочат, че израелското нахлуване в Ливан може да започне в началото на лятото, тъй като правителството на Нетаняху е подложено на нарастващ вътрешнополитически натиск да се справи със ситуацията в северната част на страната.

Тези опасения се потвърдиха от изказване на израелският министър на отбраната Йоав Галант, който в сряда се срещна със Северното командване на ЦАХАЛ, след което обяви: "Ние сме длъжни да променим нещата в Севера и да осигурим безопасното завръщане на нашите граждани по домовете им и ще намерим начин да постигнем това. Постигаме готовност на земята и във въздуха".

Съюзниците на Израел са силно обезпокоени от възможността пълномащабен конфликт между Израел и „Хизбула“ да привлече и други прокси групировки, подкрепяни от Иран, което ще се превърне в заплаха и за хилядите американски войници в Близкия изток. Още повече, че ръководителят на ливанската групировка Хасан Насрала обяви в сряда, че ако войната бъде „наложена“ на Ливан, то тя ще се бие „без правила и без ограничения“.

Сухопътните сили на „Хизбула“ са по-големи и от тези на „Хамас“, като по данни на Изследователската служба на Конгреса те наброяват между 40 000 и 50 000 бойци. В сряда Насрала заяви, че броят на бойците, с които разполага организацията, всъщност „далеч надхвърля“ 100 000. Много от тях, включително елитните им сили „Радуан“, имат дългогодишен опит в сраженията в Сирия в полза на режима на Асад.