Във вторник израелският външен министър Израел Кац предупреди, че скоро ще бъде взето решение за тотална война с “Хизбула”, въпреки че САЩ се опитват да предотвратят ескалация. Американският пратеник Амос Хохщайн беше изпратен в Ливан, за да се опита да охлади напрежението след засилването на трансграничния огън по южната граница на страната, който се засили след намека на подкрепяната от Иран организация, че може да атакува Хайфа, третия по големина град в Израел.

“Хизбула” и Израел си разменят обстрели през последните осем месеца успоредно с войната в Газа. Миналата седмица групировката изстреля най-големия залп от ракети и дронове в рамките на досегашните военни действия по военни обекти в Израел, след като израелски удар уби неин висш командир.

Кац заяви в публикация в X, че след заплахите на ръководителя на групировката Саид Хасан Насрала да нанесе щети на пристанищата на Хайфа, които се управляват от китайски и индийски компании, "ние сме много близо до момента, в който ще вземем решение за промяна на правилата на играта срещу “Хизбула” и Ливан".

В една тотална война "Хизбула" ще бъде унищожена, а Ливан ще бъде жестоко поразен", добави той, цитиран от Reuters.

По-късно израелските военни заявиха, че "оперативните планове за офанзива в Ливан са били одобрени и утвърдени и са били взети решения за продължаване на повишаването на готовността на войските на терен".

Израел, акцентира Кац, ще плати висока цена, но страната е единна и трябва да възстанови сигурността на жителите в северната част на страната. “Хизбула” пък е категорична, че няма да спре нападенията си, ако не бъде прекратен огъня в ивицата Газа. В същото време говорител на Пентагона заяви, че Съединените щати не искат да станат свидетели на по-широка регионална война в Близкия изток, а Хохщайн, специален пратеник на президента на САЩ Джо Байдън - че е бил изпратен в Ливан веднага след кратко пътуване до Израел, тъй като ситуацията е "сериозна".

"През последните няколко седмици станахме свидетели на ескалация. И това, което президентът Байдън иска да направи, е да избегне по-нататъшно задълбочаване на ситуацията до по-голяма война", добави Хохщайн във вторник.

Той се срещна с ръководителя на ливанската армия и разговаря с репортери след среща с председателя на парламента на страната Набих Бери, който оглавява въоръженото движение "Амал" - съюзник на "Хизбула", който също изстрелва ракети по Израел. САЩ и Франция полагат дипломатически усилия за постигане на споразумение за прекратяване на военните действия по границата между Израел и Ливан.

Междувременно "Хизбула" публикува видеоклип, който според нея е заснет от нейни самолети за наблюдение на места в Израел, включително морските и въздушните пристанища на град Хайфа, който се намира на 27 км от ливанската граница. Кметът на Хайфа Йона Яхав коментира, че видеото е "психологически терор върху жителите на града и северната част на страната".

"По един или друг начин - дипломатически или военен, ние ще осигурим безопасното и сигурно завръщане на израелците в домовете им в Северен Израел. Това не подлежи на договаряне. Седми октомври не може да се повтори никъде в Израел или на която и да е от границите на страната", категоричен беше и говорителят на израелското правителство Давид Менцер, добавяйки, че Израел "възпрепятства военното разрастване на “Хизбула” и складирането на оръжия за терор срещу израелците".

“Хизбула” започна престрелките с Израел на 8 октомври, ден след като палестинският ѝ съюзник “Хамас” нападна южната част на страната, предизвиквайки войната в Газа. Досега десетки хиляди хора са избягали от двете страни на границата. Хохщайн призова “Хамас” да приеме подкрепеното от САЩ предложение за прекратяване на огъня в Газа, което според него "също така дава възможност да се сложи край на конфликта отвъд синята линия" - препратка към демаркационната зона между Ливан и Израел, където се оспорват части от международната граница. Той също така разкри, че временно изпълняващият длъжността министър-председател на Ливан Наджиб Микати му е казал, че "Ливан не се стреми към ескалация".

Увеличаването на броя на нападенията през миналата седмица беше последвано от кратка почивка по време на мюсюлманския празник Курбан байрам, който приключи във вторник, след което веднага "Хизбула" извърши нападение с дрон срещу израелски танк - първата атака от събота насам. Израелски говорител пък акцентира, че във вторник Израел е набелязал за мишена въздушно подразделение на Хизбула.

Миналата седмица групировката използва повече от обширния си арсенал срещу еврейската държава, което накара представителите на ООН в Ливан да предупредят през уикенда, че "опасността от грешна преценка, която да доведе до внезапен и по-широк конфликт, е много реална".