Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет на страната, съобщи Reuters, позовавайки се на служител на местната администрация. Това беше широко очакван ход след напускането на правителството на центристкия бивш генерал Бени Ганц. Очаква се сега Нетаняху да проведе консултации за войната в Газа с малка група министри, включително министъра на отбраната Йоав Галант и министъра по стратегическите въпроси Рон Дермер, които бяха част от военния кабинет.

Този ход беше обявен в момент, когато специалният пратеник на САЩ Амос Хохщайн посети Йерусалим, опитвайки се да успокои ситуацията на спорната граница с Ливан, където според Израел напрежението с подкрепяната от Иран милиция „Хизбула“ приближава региона до по-широк конфликт.

В понеделник израелските военни заявиха, че са убили високопоставен служител в един от ракетните отряди на подкрепяната на военната организация в района на Селаа в Южен Ливан. Те също така добавиха, че операциите им продължават в южните части на ивицата Газа, където силите им се сражават с бойци на „Хамас“ в района на Тел Султан в западната част на Рафа, както и в централните райони на анклава.

Посещението на Хохщайн следва седмици на засилваща се размяна на огън по линията между Израел и Ливан, където израелските сили от месеци са ангажирани в тлеещ конфликт с „Хизбула“, който продължава успоредно с войната в Газа. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от домовете си от двете страни на т.нар. синя линия, която разделя двете страни, оставяйки страховито пусти райони с изоставени села и ферми, засегнати от почти ежедневни бомбардировки.

"Сегашното положение на нещата не е устойчиво", заяви на брифинг говорителят на правителството Дейвид Менцер.

Нетаняху се сблъска с исканията в неговата колаиция да бъдат включени националистическо-религиозните партньори, а подобен ход би засилил напрежението в отношенията на Тел Авив с международните партньори, включително САЩ.

Военният кабинет беше сформиран, след като Ганц се присъедини към Нетаняху в правителството на националното единство в началото на войната в Газа през октомври. Той включваше като наблюдатели и политическия партньор на Ганц Гади Айзенкот и Арие Дери, ръководител на религиозната партия Шас. Двамата напуснаха правителството миналата седмица заради това, че според тях Нетаняху не е успял да формира стратегия за войната в Газа.

Протести

Повече от осем месеца след атаката срещу Израел на 7 октомври, водена от бойци на „Хамас“, която предизвика военната офанзива от страна на еврейската държава в палестинския анклав, споразумението за прекратяване на боевете в Газа все още изглежда далечно. Въпреки че проучванията на общественото мнение сочат, че повечето израелци подкрепят целта на правителството да унищожи „Хамас“, имаше и многолюдни протести, които атакуваха правителството за това, че не е направило повече, за да върне у дома около 120 заложници, които все още се държат в Газа, както и срещу начина, по който Нетаняху води войната.

В понеделник в Йерусалим протестиращи, които призовават за нови избори, влязоха в сблъсъци с полицията. До залез слънце многохилядна тълпа се събра пред Кнесета, израелския парламент, преди да тръгне към частния дом на Нетаняху. Някои от протестиращите се опитаха да пробият бариерите, поставени от полицията, която ги отблъсна. В един момент на улицата беше запален огън, а униформените използваха водно оръдие, за да разпръсне демонстрацията.

Рязък спад на разрешителните за износ на оръжия от Великобритания към Израел

В същия момент Нетаняху има все повече проблеми на международната сцена. Последният пример идва от Великобритания, където одобрението на лицензи за износ на оръжие за Израел рязко е намаляло след началото на войната в Газа, като стойността на разрешенията, издадени за продажба на военно оборудване на нейния съюзник, е спаднало с повече от 95% до 13-годишно дъно. Статистиката се основава на информация, предоставена от правителствени служители на Reuters, и на данни от отдела за експортен контрол към Министерството на бизнеса и търговията на Обединеното кралство.

Съединените щати и Германия увеличиха продажбите на оръжие на Израел след началото на войната с „Хамас“. На този фон стойността на одобрените от Великобритания лицензи между 7 октомври и 31 декември миналата година е спаднала до 859 381 паунда, като това е най-ниската стойност за периода между 7 октомври и 31 декември от 2010 г. насам. За сравнение, за същия период през 2022 г. правителството на Обединеното кралство е одобрило продажби на оръжия за Израел на стойност 20 млн. паунда, включително боеприпаси за малки оръжия и компоненти за бойни самолети. За същия период на 2017 г. то е одобрило сделки на стойност 185 млн. паунда за продажби на оръжия на Израел, включително компоненти за танкове и ракети земя-въздух.

За разлика от САЩ, британското правителство не предоставя оръжия директно на Израел, а по-скоро издава лицензи на различни компании.