Точно когато изглеждаше, че дните на Бенямин Нетаняху на власт най-накрая са преброени, Международният наказателен съд се зае да го спаси.

Това заключение прави в свой анализ POLITICO, след като в понеделник прокурорът на международната институция Карим Кан поиска заповеди за арест на израелския министър-председател, министъра на отбраната на страната Йоав Галант, както и на трима лидери на Хамас, включително Яхия Синвар.

Този уикенд крехкият военен кабинет на Нетаняху беше на ръба на разпада, след като пенсионираният генерал Бени Ганц - израелският политик, на който често се гледа като на основен претендент да сложи край на дългата и бурна политическа кариера на Биби - заплаши да напусне правителството, ако премиерът не представи следвоенен модел за управление на Газа. Ултиматумът засили политическия натиск върху изпадналия в затруднение израелски лидер, след като Ганц предупреди, че ще оттегли подкрепата си, ако исканията му не бъдат изпълнени.

„Изборът е във вашите ръце“, каза Ганц на Нетаняху в телевизионно изявление в събота.

След новината от Международния наказателен съд обаче бунтът на пенсионирания генерал изглежда остана на заден план. Според изданието, ако Кан и неговата група от шестима експерти - петима от тях са британци, което е любопитно - са се надявали, че като обвинят и двете страни във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, ще могат да предизвикат пауза в боевете и да убедят Израел да преосмисли военната си кампания, те ще останат разочаровани.

В рамките на няколко минути след оповестяването на новината лидерът на израелската опозиция Яир Лапид, който е сред основните политически противници на Нетаняху, осъди действията на Кан и определи искането като „катастрофа“. Лапид беше категоричен пред парламентарната си фракция, центристката партия „Йеш Атид“, че се надява Конгресът на САЩ да осъди инициативата на Хан. В резултат на това позицията на Вашингтон не закъсня, след като Байдън също остро разкритикува искането, акцентирайки, че няма как да бъде слаган знак за равенство между Израел и Хамас.

От седмици Лапид призовава Нетаняху да се съгласи на нови избори. Сега вероятността те да се случат изглежда много по-малка.

„Заповедите за арест на Международния наказателен съд са пълен морален провал“, написа Лапид в X. „Не можем да приемем скандалното сравнение между Нетаняху и Синвар, между лидерите на Израел и тези на Хамас.“

Самият Ганц бързо последва примера му. „Правенето на паралели между лидерите на демократична държава, решена да се защити от терор, и лидерите на кръвожадна терористична организация (Хамас) е дълбоко изкривяване на справедливостта и очевидна морална несъстоятелност“, категоричен беше и той.

Израел води война в Газа, откакто бойци на Хамас убиха около 1200 израелци и взеха други 250 заложници на 7 октомври миналата година. Израелските удари в контролирания от палестинците регион са отнели живота на най-малко 35 000 души, според данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, което не предоставя отделни данни за жертвите сред бойците и цивилните. Броят на жертвите предизвика международна загриженост, като Южна Африка обвини Израел в геноцид в дело, което се разглежда от Международния съд, също базиран в Хага.

Надав Щраухлер, бивш стратег на предизборната кампания на Нетаняху, коментира пред POLITICO, че изявлението на Кан само ще помогне на бившия му шеф, като принуди опозиционни политици и критици да се обединят в негова защита. Повечето израелци ще гледат на действията на Кан като насочени към Израел, а не само към Нетаняху, предупреждава той и добавя:

„Хората не виждат това като нещо, което е насочено само срещу Нетаняху - то е насочено срещу държавата и нейната защита“.

Щраухлер прогнозира, че реакцията на израелската общественост на изявлението на Кан ще бъде сходна с тази на усилията на президента на САЩ Джо Байдън и други американски демократи като Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената, да накарат израелското ръководство да се ангажира с решение за две държави за палестинците.

„Демократите и администрацията във Вашингтон се опитаха да принудят Нетаняху да тръгне в определена посока, но това доведе до точно обратния резултат“, казва той, като акцентира, че дори прокурорът да не е имал предвид политическата ситуация в Израел, „резултатът ще засили позицията на Биби“.

Роднините на някои израелци, които все още са в плен на Хамас в Газа и които също така са активни във Форума на семействата на заложници и изчезнали, все по-често критикува Нетаняху, но и те приветстваха издаването на заповеди срещу висши служители на Хамас, противопоставяйки се на „равнопоставеността, която се прави между ръководството на Израел и терористите от Хамас“.

„Обвързването на Биби със Синвар - това е нещо, което израелците много трудно могат да преглътнат“, коментира и Ехуд Олмерт, бивш израелски министър-председател и яростен критик на Нетаняху, обяснявайки, че това само ще насърчи израелците да се чувстват още по-обезпокоени.

„Да вземеш убиец, човек, който изпраща свои хора да избиват невинни израелци, и да го свържеш с министър-председателя на Израел, който отговаря за контранастъплението - това е нещо, което израелците не могат да приемат“, казва Олмерт. „Това играе в полза на Нетаняху. Израелците вече казват: „Вижте, всички те са антисемити. Всички те са против нас.“