В петък Държавният департамент съобщи, че администрацията на Байдън е взела решение да отмени забраната за продажба на нападателни оръжия от САЩ на Саудитска Арабия, с което се променя тригодишната политика за оказване на натиск върху кралството да прекрати войната в Йемен.

Държавният департамент отменя спирането на определени доставки на боеприпаси "въздух-земя" за Риад, потвърждава високопоставен служител на департамента пред Reuters.

"Ще разглеждаме нови трансфери на обичайната индивидуална основа в съответствие с политиката за доставка на конвенционални оръжия", посочва той.

Тази седмица администрацията е информирала Конгреса за решението си, като продажбите могат да бъдат възобновени още през следващата.

"Саудитците изпълниха своята част от сделката и ние сме готови да изпълним нашата", акцентира пред информационната агенция високопоставен служител от администрацията на Байдън.

Съгласно американското законодателство големите международни оръжейни сделки трябва да бъдат разгледани от Конгреса, преди да бъдат окончателно сключени. През последните години законодатели от Демократическата и от Републиканската партия поставиха под въпрос предоставянето на офанзивни оръжия на Саудитска Арабия, като се позоваха на различни проблеми, включително на жертвите сред цивилното население по време на кампанията в Йемен и на редица такива, свързани с правата на човека. Но тази опозиция се смекчи на фона на сътресенията в Близкия изток след смъртоносната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, както и заради променения подход на Рияд към Йемен.

От март 2022 г. насам - когато саудитците и хутите сключиха ръководено от ООН примирие – в страната не е имало саудитски въздушни удари, а трансграничният обстрел към кралството до голяма степен е спрял.

"Отбелязваме също така положителните стъпки, които саудитското министерство на отбраната предприе през последните три години, за да подобри значително процесите си за намаляване на щетите за цивилното население, отчасти благодарение на работата на американските инструктори и съветници", обяснява още служителят на Държавния департамент.

Войната в Йемен се разглежда като една от няколкото прокси битки между Иран и Саудитска Арабия. В края на 2014 г. хутите свалиха подкрепяното от Рияд правителство в Сана и от 2015 г. водят война срещу водения от Саудитска Арабия военен алианс - конфликт, в който загинаха стотици хиляди, а 80% от населението на Йемен е зависимо от хуманитарна помощ.

Байдън възприе по-строгата позиция по отношение на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия през 2021 г., позовавайки се на кампанията на кралството срещу съюзените с Иран хути, която доведе до тежки жертви сред цивилното население. Оттогава връзките между кралството и Съединените щати се затоплиха, тъй като Вашингтон работи в по-тясно сътрудничество с Рияд след нападението на „Хамас“, за да разработи план за следвоенна Газа.

Администрацията на Байдън също така преговаря със саудитите за пакт в областта на отбраната и споразумение за гражданско ядрено сътрудничество като част от широкообхватна сделка, която предвижда нормализиране на връзките на арабската държава с Израел, въпреки че това остава трудно постижима цел.

Решението идва в момент, в който нивото на заплаха в региона се повиши от края на миналия месец, когато Иран и подкрепяната от него мощна ливанска групировка „Хизбула“ се заканиха да отмъстят на Израел, след като политическият ръководител на палестинската групировка Исмаил Хания беше убит в Техеран.

Едновременно с това хутите се превърнаха в силен поддръжник на „Хамас“ във войната срещу Израел. По-рано тази година те започнаха да нападат търговски кораби, които според тях са свързани с Израел или пътуват към израелски пристанища.

Иран ще достави стотици балистични ракети на Русия

Междувременно, източници от европейски разузнавания разкриват пред Reuters, че десетки руски военнослужещи се обучават в Иран да използват балистичната ракетна система за близък обсег Fath-360. Според тях това означава, че скоро се очаква доставка на стотици от сателитно насочваните ирански оръжия за Русия за войната ѝ в Украйна.

Смята се, че на 13 декември представители на руското министерство на отбраната са подписали в Техеран договор с ирански официални лица за Fath-360 и за друга балистична ракетна система, построена от иранската държавна организация Aerospace Industries Organization (AIO), наричана още Ababil.

Позовавайки се на множество поверителни разузнавателни източници, служителите заявяват, че руски военен персонал е посетил Иран, за да се научи как да работи с отбранителната система Fath-360, която изстрелва ракети с максимален обсег от 120 км и бойна глава от 150 кг. Един от източниците заявява, че "единствената следваща възможна" стъпка след обучението би била реална доставка на ракетите в Русия.

Москва разполага със собствени балистични ракети, но доставката на Fath-360 ще ѝ позволи да използва по-голяма част от арсенала си за цели извън фронтовата линия, като същевременно насочва ирански бойни глави по обекти в по-близък обсег.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ е категоричен, че Съединените щати и техните съюзници от НАТО и партньори от Г-7 "са готови да дадат бърз и строг отговор, ако Иран продължи с подобни трансфери".

„Това би представлявало драматична ескалация на подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", казва говорителят. "Белият дом многократно е предупреждавал за задълбочаващото се партньорство в областта на сигурността между двете страни от самото начало на пълномащабното нахлуване в Украйна."

Постоянното представителство на Иран към ООН в Ню Йорк потвърждава, че Ислямската република е установила дългосрочно стратегическо партньорство с Русия в различни области, включително военно сътрудничество.

"Въпреки това, от етична гледна точка, Иран се въздържа от прехвърляне на каквито и да било оръжия, включително ракети, които потенциално биха могли да бъдат използвани в конфликта с Украйна, докато той не приключи", се казва в изявлението.

Но подобно обучение е стандартна практика за иранските оръжия.

Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, потвърждава пред Reuters, че Техеран е продал на Русия ракети и безпилотни самолети, но не е предоставил Fath-360.

"Иран и Русия участват във взаимното закупуване на части и военно оборудване. Начинът, по който всяка страна използва това оборудване, е изцяло нейно решение", казва той, добавяйки, че като част от военното сътрудничество ирански и руски официални лица често пътуват между двете държави.

Досега военната подкрепа на Иран за Москва се ограничаваше главно до безпилотни щурмови дронове Shahed, които са по-лесни за сваляне, тъй като са по-бавни от балистичните ракети.

Полуофициалната иранска информационна агенция Tasnim съобщи, че през юли 2023 г. системата е била успешно тествана от сухопътните сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) на страната.

"Доставката на голям брой балистични ракети с малък обсег от Иран в Русия би позволила допълнително увеличаване на натиска върху и без това силно претоварените украински системи за противоракетна отбрана", коментира Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въпросите на въздушната мощ в Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната.