Предполагаемото убийство на лидера на "Хамас" Исмаил Хания от страна на Израел предизвика шокови вълни в целия Близък изток - не на последно място и в Иран, където преди зазоряване беше нанесен смъртоносният въздушен удар.

Макар че Тел Авив не пое официално отговорност за убийството на Хания, Техеран заплаши да отговори за смъртта му и да разбуни региона, който вече е опустошен от войната между Израел и палестинската групировка.

"Ислямска република Иран по никакъв начин не се стреми да разширява обхвата на войната и кризата в региона, но този израелски режим определено ще получи отговор за престъпленията и наглостта си", обяви в понеделник иранският президент Масуд Пезешкян.

Засега не може да се каже как биха могли да изглеждат ответните мерки на Техеран, но е възможно той да призове на оръжие регионалните милиции, които Ислямската република въоръжава от десетилетия. Страната има дълга история на доставки на оръжия за милициите и съюзниците си в Близкия изток, като всички те потенциално биха могли да играят роля в удар срещу Израел.

Euronews прави преглед на потенциалните проксита на Техеран, които могат да се включат активно в неговото отмъщение срещу еврейската държава.

Кого е въоръжил Иран и защо?

Политиката на Иран за въоръжаване на милициите се утвърждава след Ислямската революция от 1979 г. Преди това САЩ предоставят на правителството на бившия шах Мохамед Реза Пахлави основни оръжейни системи, включително изтребители F-14 Tomcat, но след нея и криза със заложници в американското посолство тези доставки и необходимите програми за поддръжка са спрени.

Осемгодишната война на Иран с Ирак през 80-те години на миналия век унищожи голяма част от арсенала му, а международните санкции срещу страната, включително и заради ядрената ѝ програма, само влошиха положението: развитието на въоръжението ѝ спря, докато Израел и арабските държави от Персийския залив, съюзници на САЩ, получиха модерни оръжия. Макар да разработва собствена ракетна програма, Иран не може да се мери с този сложен арсенал и затова разчита на милициите като асиметрична заплаха, за да притисне както Израел, така и САЩ.

"Хизбула"

Иран има няколко регионални съюзници, които въоръжава сериозно от 80-те години на миналия век, като началото е поставено от шиитските сили в Ливан, борещи се срещу Израел, а след това превърнали се в милицията "Хизбула", която в момента участва в удари с безпилотни самолети в Израел.

Израел продължава да действа предпазливо спрямо ливанската групировка - най-вече заради огромния ракетен арсенал, който се смята, че притежава тя, и нейните закалени в битките войници, подкрепили сирийския президент Башар Асад в дългата война в страната му.

Макар че Израел разполага със сложна противоракетна отбрана, включително системата "Железен купол", масиран огън от "Хизбула" и други близки до Иран организации по едно и също време би могъл да се превърне в огромен проблем за страната.

По приблизителни оценки ливанската групировка разполага с арсенал от 150 000 ракети и снаряди, включително такива с прецизно насочване. В миналото милицията е обвинявана и за самоубийствени атаки, включително за бомбения атентат в Бейрут през 1983 г., при който загинаха 241 американски военнослужещи, въпреки че тя твърди, че не стои зад него.

"Хизбула" разполага също така с безпилотни самолети и ракетни системи земя-въздух. Според оценка на израелските военни силите групировката разполага с до 25 000 редовни бойци и още десетки хиляди в резерв. През 2021 г. лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че води 100 000 обучени бойци.

Но списъкът на подкрепяните от Иран милиции не се изчерпва с ливанското прокси - неговият обхват е толкова широк, че е наричан "Ос на съпротивата".

Иракски милиции

В Ирак Иран подкрепя множество сили, които се мобилизираха през 2014 г. за борба с групировката "Ислямска държава". Тези санкционирани от държавата, предимно шиитски милиции, известни като "Сили за народна мобилизация", се превърнаха в мощна политическа фракция, въоръжена с ракети, дронове и други оръжия. Международният институт за стратегически изследвания оценява числеността им на около 180 000 бойци.

В хода на тази война между Израел и "Хамас" се появиха и други по-малки или малко известни бойни групи, които обявиха, че извършват нападения и срещу американски сили. По данни на Изследователската служба на Конгреса подкрепяни от Иран въоръжени групировки са атакували американски служители в Ирак повече от 60 пъти между октомври и 4 февруари.

Най-смъртоносният инцидент е от 28 януари, когато безпилотен самолет, изстрелян от подкрепяните от Иран иракски милиции, удари съоръжение, известно като "Кула 22" в Йордания на границата със Сирия, убивайки трима американски войници и ранявайки десетки други. В отговор американските въздушни удари поразиха повече от 85 цели на седем места, включително командни и контролни щабове, разузнавателни центрове, ракетни комплекси, складове за дронове и боеприпаси и други обекти, свързани с милициите или експедиционните сили на иранската гвардия "Кудс", специализирани във воденето на неконвенционална война и операции на военното разузнаване.

Палестински въоръжени сили

Иран продължава да въоръжава съюзниците си, когато се появи възможност, като дори предоставя въоръжение на сунитски бойци, докато се смята за световен защитник на шиитските мюсюлмани. Един от най-ярките примери за това са военните групи в Палестина - както "Хамас", така и "Ислямски джихад" са сунити.

Групите обаче са подложени на тежки удари от страна на Израел след нападението от 7 октомври, с което започна войната и при което бойците им убиха 1200 души и взеха 250 други за заложници. Оттогава войната на Тел Авив срещу "Хамас" в ивицата Газа е отнела живота на най-малко 39 580 палестинци, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между цивилни и военни при преброяването. Израелските военни твърдят, че са убили около 15 000 бойци в рамките на своята ответна операция.

Йеменските бунтовници хути

Хутите държат столицата на Йемен, Сана, от 2014 г. насам като част от разрушителната война в страната. Те изповядват шиитската вяра на заидите - клон на исляма, който се среща почти единствено в Йемен.

Макар и като цяло да е бунтовническа сила, с подкрепата на Иран групата вече е в състояние да извършва нападения с дронове и ракети, които драстично нарушиха корабоплаването в Червено море, а сега достигат дори до Израел.

Усилията на Военноморските сили на САЩ за спиране на нападенията срещу корабоплаването доведоха до най-интензивните непрекъснати боеве, с които са се сблъсквали техните моряци от Втората световна война насам, но все още не са сложили край на нападенията.

Размерът на прякото командване, което Иран упражнява над хутите, обаче остава предмет на дискусия сред експертите.

От йеменската организация твърдят, че са набрали още 200 000 бойци, откакто са започнали нападенията си. По данни на Международния институт за стратегически изследвания те разполагат с бойна сила от около 20 000 души.

Как би могъл да изглежда евентуален ответен удар?

След израелското нападение срещу комплекса на иранското посолство в Сирия през април Иран изстреля към Израел 170 безпилотни летателни апарата с бомби, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети. Еврейската държава, САЩ и други техни съюзници в региона свалиха много от снарядите, някои от които дойдоха от Йемен.

Сега Иран може да предприеме подобна атака, но този път с помощта на "Хизбула", тъй като милицията иска да отмъсти за израелския удар миналата седмица, при който беше убит висшият командир Фуад Шукур. Подобна атака може да натовари израелската противовъздушна отбрана, което означава повече ракетни удари, повишаване на риска от жертви и по-нататъшна ескалация. Експертите се опасяват, че това може да доведе до по-широка регионална война.