Израел потвърди, че е убил военния командир на Хамас Мохамед Дейф, един от организаторите на атаката от 7 октомври, при въздушен удар в Газа миналия месец, предава Financial Times.

Преди три седмици Израел насочи ударите си срещу Дейф и друг високопоставен служител на палестинската войнствена групировка в поредица от удари в покрайнините на южния град Хан Юнис в Газа, при което загинаха десетки палестинци.

Израелското потвърждение за смъртта му идва на фона на нарастващото напрежение в региона след убийството тази седмица на Исмаил Хания, политически лидер на Хамас в Техеран, и на висш командир на ливанското войнствено движение Хизбула в Бейрут.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл да е извършил нападението, при което е убит Хания. Страната обаче пое отговорност за удара в южните предградия на Бейрут, при който във вторник вечерта беше убит Фуад Шукр от Хизбула.

Ударът по Шукр в крепостта на Хизбула беше в отговор на ракетно нападение в събота, при което загинаха 12 младежи в окупираните Голански възвишения и за което Израел обвини ливанските бойци.

От 7 октомври Израел и Хизбула водят почти ежедневен огън по израелско-ливанската граница. Убийствата от тази седмица обаче породиха опасения, че регионът се приближава към пълномащабна война. Иран, който подкрепя Хизбула и Хамас, се закани да отмъсти за смъртта на Хания, а върховният лидер аятолах Али Хаменей предупреди, че Израел ще бъде подложен на "сурово наказание".

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху обеща да потърси отговорност от всички отговорни за нападението от 7 октомври.

В сряда вечерта той заяви, че Израел е нанесъл "съкрушителни удари" срещу Хамас и Хизбула. Той обаче добави, че "предстоят трудни дни". "След нападението в Бейрут чухме заплахи от всички страни", каза Нетаняху. "Подготвени сме за всеки сценарий и ще застанем единни и решителни срещу всяка заплаха".

Мохамед Дейф почти никога не е правил публични изяви. В пагубната за Израел събота на 7 октомври, той изнесе реч, предадена по телевизионният канал на Хамас.

"Днес гневът на Ал Акса, гневът на нашия народ и нация избухва. Днес е вашият ден, за да накарате този престъпник (Израел) да разбере, че времето му е изтекло", каза той в записа, обръщайки се към бойците на Хамас.

Съществуват само три изображения на Дейф, на две от които той е маскиран или се вижда само силует.

Израел води боеве в Газа от почти 10 месеца в стремежа си да унищожи Хамас, който контролира ивицата от 2007 г. насам. Според палестински здравни служители израелската офанзива е опустошила обсадения анклав, отнела е живота на почти 40 000 души и е предизвикала хуманитарна криза.