Цените на петрола се повишиха, след като Хамас заяви, че Израел е убил политическия му лидер, което засили напрежението в региона, в който се добива около една трета от горивото в световен мащаб.

Цената на West Texas Intermediate се върна над $76 за барел, а тази на Brent също се повиши. Хамас заяви, че Исмаил Хания е бил убит при въздушен удар в Иран. Това последва по-ранна атака на Израел в Бейрут, при която беше убит висш командир на Хизбула.

От миналия уикенд, когато при удар на Хизбула в контролираните от Израел Голански възвишения бяха убити 12 младежи, се наблюдава ескалация на конфликта, което може да застраши продължаващите преговори за прекратяване на огъня между Израел и Палестина.

Смъртта на Хания дойде часове след като Израел съобщи, че е убил висшия военен командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут.

Върховният лидер на Иран се закани да отмъсти на Израел.

В знак на това, че търговците на петрол се хеджират срещу по-нататъшен конфликт, във вторник обемите на кол-облигациите за Брент бяха най-високите от началото на юни. Показателят за пазарната волатилност също е най-висок от началото на лятото.

"Все още се появяват подробности от Иран, като пазарът разпределя по-висока рискова премия за петрола", казват пред Bloomberg анализаторите на ING Ева Мантей и Уорън Патерсън.

Пазарът оценява риска, че нова ескалация може да засегне производството и износа, особено от Иран. Въпреки това цените на суровия петрол не реагираха особено рязко на последните събития във войната, която продължава от началото на октомври 2023 г.

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха в сряда за първи път от четири сесии насам. Залозите върху US Light Sweet Crude Oil поскъпнаха с близо 3%, или до $76,76 за барел, след като Иран съобщи, че политическият лидер на Хамас Исмаил Хания е бил убит, докато е бил на посещение в Техеран за полагането на клетва от президента Масуд Пезешкян.

Стратегът на Deutsche Bank Хенри Алън казва пред MarketWatch, че последният път, когато петролът е достигнал най-високите си нива за годината, е било, когато Иран е предприе атака с дрон срещу Израел.

Далеч от Близкия изток, Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол са намалели с 4,5 млн. барела през миналата седмица. Ако това се потвърди от официалните данни по-късно в сряда, то ще отбележи най-дългата поредица от спадове от януари 2022 г. насам.

Трейдърите следят и заседанието на ОПЕК+, което ще се проведе в четвъртък, както и това на Федералния резерв за лихвените проценти по-късно в сряда, като се очаква паричната политика да остане непроменена.