Американската армия отдавна е поставила като приоритет способността да води две войни едновременно в различни части на света, подобно на усилията си на Тихоокеанския и Европейския фронт по време на Втората световна война.

Но Алекс Карп, главен изпълнителен директор на Palantir, софтуерната компания за извличане на данни, известна с работата си в областта на отбраната и разузнаването, предупреждава, че в бъдеще на САЩ може да се наложи да водят война на три различни посоки.

Той казва пред Тhe New York Times, че според него е „много вероятно“ САЩ да се окажат във война с Китай, Русия и Иран. В резултат на това Карп подчертава, че Пентагонът трябва да продължи да разработва автономни оръжия на пълни обороти, като посочва големите различия в това колко далеч биха били готови да стигнат САЩ, докато водят война, в сравнение с други държави.

„Мисля, че се намираме в епоха, в която ядреното възпиране всъщност е по-малко ефективно, защото е много малко вероятно Западът да използва нещо като ядрена бомба, докато нашите противници биха могли“, добавя той.

„Когато имате технологичен паритет, но морално несъответствие, действителното разминаване е много по-голямо, отколкото хората си мислят.“

Карп определя това като "огромно предимство" за опонентите на САЩ.

Той също така отбелязва, че армията е много близо до прага, при който „донякъде автономните безпилотни самолети, които могат да убиват, стават най-важните оръжия. Вече виждаме това в Украйна“.

На друго място в обширния профил на NYT, който обхваща и личния му живот, бизнес практиките и мненията му по редица хора и въпроси, той призовава демократите да покажат повече сила.

„Достатъчно силни ли сме, за да изплашим противниците си, така че да не се окажем във война? Мислят ли китайците, руснаците и персийците, че сме силни?“ - пита Карп, който преди е подкрепял президента Джо Байдън, а сега застава зад Камала Харис.

„Президентът трябва да им покаже, че ако се преминат тези граници, ще има последствия.“

Воденето на война на три фронта едновременно ще изисква повече войници, независимо от застъпването на безпилотни самолети или други автономни оръжия. След години на война в Ирак и Афганистан числеността на американската армия намалява, а Пентагонът насочва повече внимание към Тихия океан и евентуален конфликт с Китай. Макар да има отделна линия на мислене по отношение на расата, класата и позитивните действия, Карп споделя, че също така е „за“ драфта.

„Мисля, че част от причината за огромното разделение в нашата култура е, че в крайна сметка, само хората от средната и работническата класа водят всички битки“, обяснява той.

Междувременно Palantir е подложена на критики заради подкрепата си за Израел по време на войната с Хамас и Карп по-рано е признавал, че някои от служителите му ще продължат да напускат заради тази позиция.

Той заявява пред NYT, че няма да отстъпи това, в което вярва и което Palantir подкрепя: „Няма да се извинявам за това, че защитавам правителството на САЩ на границата, че защитавам специалните сили, че връщам хората у дома. Няма да се извинявам за това, че даваме наш продукт на Украйна, Израел или на много други места“.