Според анализатори в областта на сигурността и политиката Тайван е подложен на все по-голям натиск да укрепи отбранителните си способности и възможностите си за възпиране на Китай в условията на несигурност около изборите в САЩ, насрочени за ноември.

Миналия месец външният министър на Тайван Лин Чиа-лунг коментира пред репортери, че самоуправляващият се остров трябва да разчита на себе си за отбрана и вероятно ще продължи да харчи за въоръжение и да модернизира армията си пред лицето на заплахите от страна на Китай, който го смята за свой. Коментарите на министъра дойдоха в отговор на идеята на кандидата за президент Доналд Тръмп Тайпе да плаща на Вашингтон за военна защита. Републиканецът заяви, че Тайван "не ни дава нищо" и “отне 100% от бизнеса ни с чипове".

Експерти коментират пред CNBC, че забележките на Тръмп подчертават непредсказуемостта, пред която е изправен Тайван, особено след като президентът Джо Байдън се отказа от надпреварата и подкрепи вицепрезидента си Камала Харис, която има сравнително по-малко опит във външната политика.

Непредсказуемият Тръмп

“Докато Байдън беше по-последователен в политиката си спрямо Тайван, Тръмп от началото на първия си мандат се оказа хаотичен и непредсказуем", казва Стивън Наги, професор по политика и международни изследвания в токийския International Christian University. “Това до голяма степен се дължи на разликата в стратегията на двамата лидери. Докато Байдън неколкократно е заявявал, че САЩ ще се притекат на помощ на Тайван, Тръмп залага на стратегическа двусмисленост".

Само няколко дни след встъпването си в длъжност Тръмп стана първият президент на САЩ от десетилетия насам, който общува директно с президента на Тайван. Скоро след това той предположи, че САЩ може да променят дългогодишната си позиция, че островът е част от "Един Китай". Според източници, близки до републиканецът, тогава той се е отказал от тази позиция по време на разговор с китайския президент Си Дзинпин през февруари 2016 г.

“Независимо от това, твърдата позиция на Тръмп по отношение на Китай накара мнозина в Тайван да вярват, че той ще подкрепи значително острова”, казва Лу-Чунг Уенг, професор по политически науки в Sam Houston State University.

Подобно на 2016 г., Тръмп и сега се кандидатира със заявка за твърда политика спрямо Китай и вече предложи значително засилване на търговската си война срещу икономика №2 в света.

Според Мохамед Файзал, научен сътрудник в базираното в Сингапур S. Rajaratnam School of International Studies, една по-твърда позиция на Тръмп 2.0 за сдържане на Китай ще бъде приветствана от управляващата партия на Тайван и други партньори от Индо-Тихоокеанския регион. По думите му обаче те също така се опасяват, че "късогледият и трансакционен подход" на бившия президент към външните и отбранителните отношения - пример за което са коментарите му за това, че Тайван трябва да плаща на САЩ за отбрана - може да ги постави отново на неговата геополитическа мишена.

Междувременно, макар че интервюираните от CNBC експерти са обединени, че втората администрация на Тръмп вероятно ще бъде пълна с ястреби, смятащи защитата на Тайван за основен приоритет, степента, до която те ще са в състояние да направляват политиката, остава неясна.

"Мисля, че всеки, който твърди, че е сигурен накъде ще се насочи администрацията, преувеличава. Степента на непредсказуемост ще бъде по-голяма от всякога", казва Ричард Хейдариан, политически съветник и старши преподавател по международни въпроси в University of the Philippines.

Държавническият подход на Харис?

От другата страна на бюлетината е предполагаемият кандидат на демократите Камала Харис, след като Байдън се поддаде на натиска да се откаже от надпреварата заради опасения за възрастта му. Според анализатори се очаква тя да остане донякъде последователна в програмата и външната политика на настоящия президент.

"Виждам кандидатурата на Харис като игра на приемственост по отношение на външнополитическите тенденции в по-широк план през последните няколко десетилетия", казва Тина Фордъм, основател на Fordham Global Foresight.

Дюардрик Макнийл, управляващ директор и старши политически анализатор в Longview Global, пък казва, че липсва яснота какво точно мисли Харис за разлика от Байдън, като първите ѝ 100 дни ще бъдат внимателно наблюдавани от Пекин, ако спечели.

В ролята си на вицепрезидент тя изрази подкрепа за Тайван и се срещна с новия лидер на острова Лай Чинг-те през 2022 г. Но ако спечели надпреварата за Белия дом, тя ще встъпи в длъжност със значително по-малък външнополитически опит от президента Байдън.

"Въпреки че очаквам известна приемственост в нейната политика по отношение на Китай, от съществено значение е да се признае силното влияние, което личностите оказват върху формирането, изготвянето и изпълнението на политическите планове", казва Макнийл. "Вицепрезидентът Харис не е Джо Байдън и нейният подход към държавната политика ще се различава".

Защитни мерки на Тайван

Тъй като и двамата кандидати създават несигурност за Тайван, експертите са категорични, че островната държава е подложена на по-голям натиск да ускори усилията си за изграждане на собствени възпиращи средства.

Според Ава Шен, която се занимава с тайванската и китайската външна и вътрешна политика в Eurasia Group, тези усилия вече са набрали скорост след избирането на Лай през януари, а изборите в САЩ само внасят повече спешност.

Лай, член на Демократичната прогресивна партия на Тайван, е възприеман от Пекин като сепаратист и продължи усилията на предшественика си за изграждане на отношения с Вашингтон на фона на засилващия се военен и политически натиск от страна на Китай. В речта си при встъпването в длъжност той подчерта значението на сближаването с демокрациите и укрепването на националната отбрана. Приблизително по същото време влезе в сила удължената едногодишна задължителна военна служба за мъжете в страната - инициатива, обявена при бившия президент на ДПН Цай Инг-уен.

Междувременно Тайван постоянно увеличава общите разходи за отбрана в годишните си бюджети, като тази година сумата достига 2,6% от БВП, а за 2025 г. е предложено още едно увеличение. Към февруари 2024 страната е чакаше да ѝ бъдат доставени вече закупени американски оръжия на стойност около 19 млрд. долара, по данни на Cato Institute. Двупартийна делегация от американски законодатели се срещна с Лай през май, като обеща, че оръжията и пакетът за подкрепа на тайванската армия на стойност 2 млрд. долара са напът да станат реалност.

Но последният официален бюджет за отбрана на Китай възлиза на 224 млрд. долара, което е около 12 пъти повече от бюджета на Тайван, според доклад на Съвета за международни отношения.

"Като цяло правителството и обществото на Тайван изпитват известна степен на безпокойство", акцентира Квей-Бо Хуанг, професор по дипломация в National ChengChi University и генерален секретар на базираната в страната Асоциация за външни отношения.

По думите му в случай на победа на Тръмп се очаква Тайван да продължи да разширява бюджета си за отбрана до поне 3% от БВП, което е на нивото на това, което съветниците на бившия президент, както се съобщава, обмислят да поискат от членовете на НАТО.

Според професор Лу-Чунг от Sam Houston State University, макар че изборите в САЩ със сигурност оказват по-голям натиск върху Тайван да засили възпирането, това е от полза за страната, тъй като тя трябва да се пребори с трудните реалности.

"Що се отнася до плана за самоотбрана, Тайван ще продължи да прави това, което прави, но запълването на пропуските през Тайванския проток не е лесно", категоричен е той.