В рядко споменаване на западния ядрен арсенал ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в сряда подчерта усилията на алианса да адаптира своите способности на това поле към настоящите заплахи за сигурността, като обърна внимание на последната ядрена реторика и учения на Русия.

Говорейки пред репортери преди двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, която ще включва и заседание на групата за ядрено планиране, той нарече ядрените оръжия "върховна гаранция за сигурност" на НАТО и средство за запазване на мира.

Макар да е добре известно, че САЩ са разположили ядрени бомби на няколко места в Европа, НАТО рядко говори публично за тези оръжия.

Обсъждайки това, което той нарече "продължаващо адаптиране" на ядрения арсенал на алианса, Столтенберг заяви, че през юни Нидерландия е обявила първите си изтребители F-35 за готови да носят ядрено оръжие и добави, че САЩ модернизират ядрения си арсенал в Европа.

Той описа засилващата се активност на Русия около нейния ядрен потенциал така:

"Това, което наблюдаваме през последните години и месеци, е опасна ядрена реторика от руска страна. Виждаме и още няколко учения, ядрени учения от руска страна".

Във вторник Русия заяви, че нейните войски са започнали втория етап на ученията за разполагане на тактически ядрени оръжия заедно с беларуските войски след заплахите, които според Москва са отправени от западните сили.

Откакто изпрати хиляди войници в Украйна на 24 февруари 2022 г., руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че Москва може да използва ядрени оръжия, за да се защити в екстремни ситуации. Москва обвинява САЩ и европейските им съюзници, че тласкат света към ръба на ядрена конфронтация, като предоставят на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, някои от които се използват срещу руска територия.

Столтенберг акцентира и върху модернизацията на китайските ядрени оръжия, като заяви, че се очаква Пекин да увеличи броя на този си тип ракети в рамките на няколко години и много от тях ще могат да достигнат територията на НАТО.

Руски кораби в Куба

Междувременно стана ясно, че група кораби на руските военноморски сили, включително ядрена подводница, са пристигнали в Куба в сряда сутринта в знак на засилване на връзките между двете страни - съюзници от Студената война.

Руската фрегата "Адмирал Горшков" - първият от конвоя от четири кораба - изстреля 21 оръдейни салюта след влизането си в пристанището на Хавана, на което кубинците отговориха с оръдеен огън от колониален форт от XVIII в., построен от испанците за охрана на пристанището. "Горшков" е един от най-модерните кораби на руските военноморски сили и е следван от атомната подводница "Казан", спасителен влекач и петролен танкер. Някои от присъстващите на пристигането кубинци споделят пред CNN, че никога досега не са виждали подводница да влиза в залива на Хавана. Четирите руски плавателни съда вече са акостирали на места, които обикновено са заети от круизни кораби.

Това е най-мащабната демонстрация на сила от страна на руснаците пред техния дългогодишен съюзник Куба от много години насам, въпреки че според американските служби на борда на "Казан" няма ядрени оръжия. Плавателните съдове ще осъществят петдневно официално посещение на карибския остров - демонстрация на руска сила само на 150 километра от Флорида, докато напрежението между САЩ и Русия нараства заради войната в Украйна.

На кубинците ще бъде разрешено да разгледат фрегатата след пристигането на конвоя от кораби, посочва руски дипломатически източник пред CNN, добавяйки, че от четвъртък "широката общественост" в Куба ще може да обикаля фрегатата "Горшков" в продължение на четири часа за три дни. Военни анализатори смятат, че тя е способна да изпълнява мисии на далечни разстояния, да води борба с подводници и да носи ракети земя-земя и земя-въздух, наред с други оръжейни системи.

Напът за Куба руските военни кораби проведоха учения в Атлантическия океан, съобщиха от руското министерство на отбраната във вторник. Екипажите на фрегатата, ракетния крайцер и ядрената подводница са отработили използването на високоточни ракетни оръжия с помощта на компютърна симулация за морски цели, обозначавайки корабни групировки на симулиран противник, намиращ се на разстояние над 600 километра.

Официални представители на САЩ посочват пред CNN, че американската армия е изпратила кораби и самолети, за да следи руските военни учения в Атлантическия океан и Карибския басейн, и е проследявала руските кораби, докато те са преминавали през Атлантическия океан през последните дни. Сред корабите на американските военноморски сили, които са следили руските кораби, са USS Truxtun, USS Donald Cook и корабът на бреговата охрана USCGC Stone. САЩ също така са изпратили въздушни средства, включително разузнавателен самолет P-8 Poseidon, за да кръжат над руските кораби. Канада също е разположила средства за наблюдение на дейността им.

Представители на Пентагона и Държавния департамент подчертават, че руската дейност е рутинна и не представлява заплаха за САЩ, добавяйки, че Куба е приемала руски кораби всяка година между 2013 и 2020 г. Но това не променя факта, че руският транзит към региона идва в особено напрегнат момент между Вашингтон и Москва, няколко седмици след като президентът Джо Байдън се съгласи да позволи на Украйна да нанесе директен удар на територията на Русия, използвайки оръжия, предоставени от САЩ.