Съединените щати са информирали съюзниците си в Европа за нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен потенциал, който може да представлява международна заплаха, съобщава пред Reuters източник, запознат с въпроса.

Новите възможности, базирани на руските опити за разработване на космическо оръжие, не представляват спешна заплаха за Съединените щати, добавя все пак той.

Данните станаха известни, след като в сряда представителят на републиканците Майк Търнър, председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на САЩ, направи необичайно и загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Ядрените заплахи – нов основен лост за политически натиск в арсенала ПутинТой все по-често прибягва до тях, след като вече не може да притиска с прекъсване на доставките на нефт и газ


По-късно източници на информационната агенция са потвърдили, че предупреждението засяга руските възможности в Космоса, свързани със спътниците:

„Въпросът е сериозен, но не е свързан с активни способности, нито пък трябва да е причина за паника“, категорични са те.

"Моля президента Байдън да разсекрети цялата информация, свързана с тази заплаха, за да могат Конгресът, администрацията и нашите съюзници да обсъдят открито действията, необходими за отговор на тази заплаха", каза Търнър в изявлението си, без да предоставя повече информация.

Позовавайки се на настоящ и бивш американски служител, New York Times съобщи по-рано, че новата разузнавателна информация е свързана с опитите на Русия да разработи космическо антисателитно ядрено оръжие, а не такова, базирано в орбита.

Медведев: Русия ще използва ядрено оръжие, ако офанзивата на Украйна успее


Изявлението на Търнър беше публикувано в разгара на дебатите в Конгреса за това как Съединените щати трябва да се справят с глобалните заплахи от страна на Русия и други съперници, като ястребите в областта на сигурността настояват за по-голяма глобална ангажираност, а някои законодатели, които са най-близки до републиканския бивш президент Доналд Тръмп, се застъпват за по-изолационистки подход.

Търнър наскоро се завърна от Украйна, където ръководеше двупартийна конгресна делегация, след което предупреди колегите си, че времето за Киев в борбата му срещу руските нашественици изтича.

Администрацията на Байдън засили критиките си към републиканците от Камарата на представителите за евентуалното блокиране на приетия от Сената законопроект на стойност 95 млрд. долара, който ще предостави помощ на Украйна, Израел и Тайван. Поддръжниците на законопроекта твърдят, че основната причина Съединените щати да подкрепят правителството в Киев е да дадат отпор на заплахите от страна на Русия, които се простират отвъд Украйна.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид


„Няма причина за паника“

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, верен съюзник на Тръмп, който твърди, че няма да бърза да допусне гласуване на законопроекта на Сената, коментира пред репортери в Капитолия, че няма нужда от обществена тревога.

"Стабилните ръце са на кормилото. Работим здраво и няма нужда от тревога", каза той.

Сенаторите Марк Уорнър и Марко Рубио, съответно председател от Демократическата партия и заместник-председател от Републиканската партия на сенатската комисия по разузнаването, излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че тяхната комисия разполага с въпросните разузнавателни данни и "стриктно" следи въпроса.

Севернокорейски хакери са пробили водещ руски производител на ракети Инцидентът показва, че изолираната страна е готова да се насочи дори към своите съюзници в опит да се сдобие с критични технологии


Източник, запознат с въпроса, посочва, че Уорнър и Рубио са били информирани за заплахата преди седмици, и че той не е свързан изцяло с дебата по законопроекта за разходите за сигурност.

Джим Хаймс, водещият демократ в комисията по разузнаване в Камарата на представителите, също на свой ред заяви, че въпросът в изявлението на Търнър е значим, "но не е причина за паника".

Джейк Съливан, съветник на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност, отказа да предостави конкретни данни.