В неделя „Хизбула“ изстреля стотици ракети и безпилотни самолети срещу Израел в знак на отмъщение за убийството на висш командир в Бейрут миналия месец, съобщи подкрепяното от Иран движение, цитирано от Reuters.

Малко преди атаката израелски самолети са ударили цели в Ливан, тъй като военното ръководство на страната е преценило, че ливанската групировка се готви да започне обстрел.

„Хизбула“ обяви, че е изстреляла над 320 ракети „Катюша“ към Израел и е поразила 11 военни цели, като атаката е завършила „първата фаза“ от отговора ѝ на убийството на висшия командир Фуад Шукр. Според групировката пълният отговор ще отнеме „известно време“.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант е категоричен, че Израел ще направи всичко необходимо, за да се защити.

„Нанесохме прецизни удари в Ливан, за да осуетим непосредствена заплаха срещу гражданите на Израел. Следим отблизо развитието на ситуацията в Бейрут и сме решени да използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим нашите граждани“, се казва в негово изявление.

Повечето от израелските удари са засегнали цели в Южен Ливан, но военните са готови да нанесат удар навсякъде, където има заплаха.

Галант обяви извънредно положение, а полетите до и от летище „Бен Гурион“ в Тел Авив бяха преустановени, но летищните власти заявиха, че нормалната работа се очаква да бъде възобновена.

Израелската система за въздушна отбрана „Железен купол“ е свалила много от ракетите, идващи от Южен Ливан. Въпреки това местната служба за бърза помощ „Маген Давид Адом“ е в повишена готовност в цялата страна.

Израелските военни издадоха инструкции за гражданска отбрана, които ограничават събиранията, но разрешават на хората да отидат на работните си места, стига да могат бързо да достигнат до убежищата за въздушни нападения.

Жител на южния ливански град Зибкеен, на около 7 км от границата, коментира пред Reuters, че за първи път се e събудил „от звука на самолети и силните експлозии на ракети - дори преди сутрешната молитва. Усещането е като за апокалипсис“.

Опасения за регионален конфликт

Очакванията за ескалация между двете страни нараснаха, след като миналия месец при ракетен удар в окупираните от Израел Голански възвишения загинаха 12 младежи, а в отговор израелските военни убиха Шукр в Бейрут.

Това породи опасения за по-широк регионален конфликт, в който потенциално могат да бъдат въвлечени както САЩ, така и Иран. Президентът Джо Байдън следи отблизо събитията, съобщи Белият дом.

„По негово указание висши служители на САЩ са в непрекъсната комуникация с израелските си колеги. Ние ще продължим да подкрепяме правото на Израел да се защитава и ще продължим да работим за регионалната стабилност“, акцентира говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Шон Савет.

Ударите бяха нанесени в момент, когато в Кайро се провеждат преговори в пореден опит да се постигне спиране на сраженията в Газа и връщане на израелски и чуждестранни заложници в замяна на палестинци.

„Хизбула“ изстреля ракети по Израел и веднага след нападенията на въоръжени лица от „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври. Оттогава ливанската групировка и Израел постоянно разменят огън, като избягват сериозна ескалация, тъй като войната бушува в Газа на юг.

Това несигурно равновесие се промени след удара в Голанските възвишения, за който „Хизбула“ отрича да е отговорна, и последвалото убийство на Шукр, един от най-високопоставените военни командири на организацията в Бейрут.

Смъртта на Шукр при въздушен удар беше бързо последвана от убийството на политическия лидер на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран, което доведе до заплахи от Иран срещу Израел.