Само споразумение за прекратяване на огъня в Газа, постигнато в резултат на очакваните преговори тази седмица, ще задържи Иран от пряко отмъщение срещу Израел за убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания на негова територия, категорични са трима високопоставени ирански служители пред Reuters.

Техеран се закани да предприеме строги ответни мерки заради убийството на Хания, което бе извършено по време на посещението му в страната в края на миналия месец, за което обвини Израел. Израел нито потвърди, нито отрече своето участие. Военноморските сили на САЩ изпратиха военни кораби и подводница в Близкия изток, за да подсилят израелската отбрана.

Един от източниците, високопоставен служител на иранската служба за сигурност, посочва, че Иран, заедно със съюзници като „Хизбула“, ще предприеме директна атака, ако преговорите в Газа се провалят или сметне, че Израел ги протака, без да конкретизира колко време ще остави преговорите да напреднат, преди да реагира.

С оглед на повишения риск от по-широка война в Близкия изток след убийствата на Хания и командира на „Хизбула“ Фуад Шукр, през последните дни Иран води интензивен диалог със западните държави и САЩ за начините за калибриране на ответните мерки, разкриват още източниците на информационната агенция.

В коментари, публикувани във вторник, американският посланик в Турция потвърди, че Вашингтон иска от съюзниците си да помогнат за убеждаването на Иран да деескалира напрежението. Три регионални правителствени източника описаха разговори с Техеран за избягване на ескалация преди преговорите за прекратяване на огъня в Газа, които трябва да започнат в четвъртък в Египет или Катар.

"Надяваме се, че нашият отговор ще бъде набелязан във времето и изпълнен по начин, който да не навреди на потенциалното прекратяване на огъня", се казва в изявление на мисията на Иран в ООН.

Във вторник иранското външно министерство заяви, че призивите за сдържаност "противоречат на принципите на международното право".

"Нещо може да се случи още тази седмица от страна на Иран и неговите пълномощници. Това е оценката на САЩ, както и оценката на Израел", заяви, от своя страна, говорителят на Белия дом Джон Кърби пред репортери в понеделник. "Ако нещо наистина се случи тази седмица, моментът, в който това ще стане, със сигурност може да окаже влияние върху тези преговори, които искаме да проведем в четвъртък".

През уикенда „Хамас“ постави под съмнение продължаването на разговорите. През последните месеци Израел и „Хамас“ проведоха няколко кръга от преговори, без да се споразумеят за окончателно прекратяване на огъня.

В Израел много наблюдатели смятат, че отговорът е неизбежен, след като върховният лидер аятолах Али Хаменей заяви, че Иран ще "накаже сурово" Израел за удара в Техеран.

"Следим отблизо случващото се в Бейрут и Техеран и работим, за да осуетим всяка евентуална заплаха, като същевременно подготвяме и различни варианти за настъпление", заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант по време на посещение в разузнавателна база в северната част на страната. "Решени сме да изпълним мисията си - трябва да осигурим безопасното завръщане на жителите на Северен Израел по домовете им, след като гарантираме, че „Хизбула“ се изтегля на север от река Литани."

Регионалната политика на Иран се определя от елитната Революционна гвардеия, която се отчита единствено пред Хаменей, висшия орган на властта в страната. Откакто встъпи в длъжност миналия месец, сравнително умереният нов президент на Иран Масуд Пезешкян многократно потвърди антиизраелската позиция на страната си и подкрепата му за съпротивителните движения в региона.

Меир Литвак, старши изследовател в Центъра за ирански изследвания Aliance към университета в Тел Авив, коментира, че според него Иран ще постави нуждите си пред това да помогне на своя съюзник „Хамас“, но също така иска да избегне пълномащабна война.

"Иранците никога не са подчинявали стратегията и политиката си на нуждите на своите пълномощници или протежета", казва Литвак. "Нападението е вероятно и почти неизбежно, но не знам какъв ще бъде мащабът и времето".

Базираният в Иран анализатор Саид Лайлаз пък казва, че сега лидерите на Ислямската република са склонни да работят за прекратяване на огъня в Газа, "за да получат стимули, да избегнат тотална война и да укрепят позициите си в региона".

Лайлаз заяви, че досега Иран не е участвал в мирния процес в Газа, но сега е готов да изиграе "ключова роля". Страната обмисля да изпрати свой представител на преговорите за прекратяване на огъня, които обаче няма да присъстват пряко на срещите, а ще участва в дискусии в кулоарите, "за да поддържат линия на дипломатическа комуникация" със Съединените щати, докато текат преговорите.