Геополитиката заплашва да нанесе нов удар върху доверието на инвеститорите, точно когато изглежда, че акциите се отърсват от най-хаотичния си период за годината.

По-конкретно, очакваната атака на Иран срещу Израел може да доведе до ново разклащане на ценните книжа, като един от популярните стратези на Уолстрийт - Том Лий от Fundstrat – предупреждава пред MarketWatch, че подобен ход представлява най-големият риск за пазарите през седмицата, иначе изпълнена и с много други новини, които имат потенциал за сериозно влияние.

"Въздействието на иранска атака върху акциите не е нещо, което можем да моделираме преди събитието. Това означава, че инвеститорите трябва да бъдат предпазливи и да са наясно, че тя би имала високоскоростно въздействие върху пазарите", казва Лий.

Инвеститорите до голяма степен се отърсиха от безпрецедентния удар по Израел, извършен от Иран през април, който в по-голямата си част беше осуетен от Тел Авив и Вашингтон. Но докато светът се подготвя за новината за нов ирански удар, някои от тях посочват важни разлики, които този път биха могли да засилят последиците за пазарите.

Като за начало, акциите останаха в напрежение в понеделник след събитията от миналата седмица, когато записаха най-лошия си ден от две години насам, тъй като страховете от рецесия в САЩ се сблъскаха с оттеглянето на претъпканата „кери трейд“ търговия с йени.

„Освен това втора атака може да се разиграе на фона на малкия обем на търговията през август, което би изострило всяка реакция на акциите“, казва Кийт Бюканън, старши портфолио мениджър в GLOBALT Investments, в интервю за MarketWatch.

„Цените на суровия петрол и златото се повишиха в понеделник, сигнализирайки, че всяка потенциална атака вече е в съзнанието на търговците на суровини“, акцентира, от своя страна, Ахилеас Георголопулос, инвестиционен анализатор в XM. „Ако Иран предприеме последващи действия, това би могло да допринесе за по-нататъшни ръстове на двата класа активи“.

Както Лий признава, потенциална иранска атака едва ли е единствената новина, която може да повлияе на пазара. Календарът за тази седмица включва няколко важни икономически доклада за САЩ, както и корпоративни отчети на търговци на дребно като Walmart Inc, които биха могли да помогнат да се оцени силата на американските потребителите, тъй като инвеститорите се притесняват от рецесия.

Трябва да се има предвид също така, че въпреки съобщенията в медиите за вероятна иранска атака през следващите дни Техеран винаги може да реши да изчака.

„До известна степен заплахата от атака вероятно вече е включена в цените на пазарите“, коментира още Бюканън. „Това означава, че всяка по-нататъшна реакция може да зависи от нейната сериозност или от възможността тя да предизвика по-широк конфликт“.

По думите му „пазарът е склонен, както се казва, да купува слуховете и да продава новините".

„Все пак пазарите биха могли да видят по-сериозна реакция, ако последиците са по-големи, отколкото инвеститорите очакват“, предупреждава още той.

Събития като нови икономически данни за САЩ, включително за инфлацията, биха могли да надделеят над въздействието на потенциалните ирански действия.

Алекс Макграт, главен инвестиционен директор в NorthEnd Private Wealth, е категоричен: "Индексът на цените на производителите за юли, който ще бъде обявен във вторник, индексът на потребителските цени, който ще бъде обявен в сряда, и продажбите на дребно, които ще бъдат обявени в четвъртък, най-вероятно ще окажат по-голямо въздействие върху нашите пазари, отколкото потенциалните действия на Иран“.

Медиите в САЩ предупредиха, че се очаква Техеран да извърши атака в рамките на няколко дни. Израел съобщи, че е поставил военните си в повишена готовност в понеделник, след като е наблюдавал подготовката на иранските военни и "Хизбула" за потенциален удар.

Късно в неделя Вашингтон пък обяви, че е изпратил в региона втора група самолетоносачи, както и ядрена подводница, въоръжена с управляеми ракети, за да подпомогне Израел.

Иран обеща да отвърне на Израел за убийството на лидер на „Хамас“ в Техеран в края на миналия месец.