Световните пазари предпазливо се възстановяват от кризата в началото на месеца, а един от водещите мениджъри на активи твърди, че не е необходимо да се страхуваме от спукване на технологичния балон, което да доведе до траен спад.

Технологичните акции бяха сред най-тежко засегнатите от неотдавнашните разпродажби, тъй като спадовете от 1,6% през юли и повече от 4% през август за доминирания от Уолстрийт технологичен индекс Nasdaq 100 съживиха дебата дали секторът се намира в балон, който чака да се спука.

"Аз просто не виждам технологичен балон. Да, няколко акции се справиха добре и то благодарение на приходите, които реализираха", коментира пред CNBC Маниш Сингх, главен инвестиционен директор в Crossbridge Capital.

Посочвайки Nasdaq, той отбелязва, че на равнопретеглена база - при която всяка акция има еднакво тегло, независимо от пазарната капитализация, индексът остава без промяна през последните три години.

"Така че, ако имате 100 акции и седем се справят добре, защото са постигнали печалби, това е добре. Има 90 други, които не са се справили добре, така че не виждам причина да се притеснявате, че ще навлезете в мечи модел, при който пазарът е свръхкупен и следователно хората продават. Аз просто не виждам такъв модел", смята експертът.

Неотдавнашният възход на технологичния сектор отчасти се дължи на така наречената "Великолепна седморка" на Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla.

На база на приходите, резултатите на Microsoft доведоха до рязка разпродажба на акции, преди обаче компанията за чипове AMD да предизвика рали, като потвърди, че търсенето е все още остава силно, продължава Сингх.

Дори и акциите в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ да възстановят скорошните загуби, наблюдателите на пазара са единодушни, че волатилността най-вероятно ще се запази.

"Смятам, че през август ще има малко по-голяма волатилност, защото това е сезонният модел. Миналата година имахме много подобна ситуация, ако погледнете, ако наложите графиката от тази година на миналата, следваме почти същия модел. Това не е по-различно от наблюдаваното в година на избори в САЩ, когато има сезонност около август и септември, а след това пазарът започва да се покачва", допълва инвестиционният експерт.

Матеус Дибо, управляващ директор в групата за инвестиционни стратегии в Goldman Sachs Private Wealth Management, отбелязва скока на индекса на волатилността Vix миналия понеделник до среднодневен връх, какъвто не е наблюдаван от финансовата криза през 2008 г. или от пандемията, но заяви, че в тези случаи е имало различен фон.

Техническите фактори доведоха до повишаване на Vix, което се засили от макрозагрижеността и оттеглянето на carry trade с йени, което предизвика синхронизиран спад на акциите, доходността на облигациите и суровините, обясни той пред CNBC и допълни:

"Трудно е да се каже дали най-лошото е отминало... волатилността може да остане повишена за доста дълго време.",

Според него, публикуването на данните за продажбите на дребно в САЩ, индексът на потребителските цени и конференцията на Федералния резерв в Джаксън Хоул могат да повлияят на пазарите този месец.

"Но поглеждайки към фундаменталните основи на американската икономика, според нас те остават доста стабилни", допълва експертът.