В сезона на тримесечните отчети на водещите световни компании, в Америка стана ясно следното: дългоочакваното възстановяване на изключените от лудостта на изкуствения интелект най-после започна.

През последните няколко тримесечия ръстът на печалбите на седемте най-големи технологични компании беше двигател на индекса S&P 500.

Сега това е на път да се промени, тъй като останалите акции в бенчмарка, с изключение на "Великолепната седморка", са на път да постигнат първия си ръст на печалбата от четвъртото тримесечие на 2022 г. насам, сочат данни, събрани от Bloomberg Intelligence.

"Това по-широко засилване на печалбите е положително, тъй като предоставя на портфолио мениджърите повече възможности отвъд само няколко акции и осигурява по-балансиран пазар", коментира Кийт Лернър, съ-главен инвестиционен директор в Truist Advisory Services.

Въпреки че над 80% от членовете на S&P 500 вече са представили отчети, основните компании, които показват състоянието на потребителите в САЩ, като Home Depot Inc., Walmart Inc. и Target Corp. още не са обявили своите. Данните, които те ще разкрият за потребителските разходи, ще бъдат внимателно наблюдавани, тъй като търговците остават нервни относно възможността за забавяне на икономическия растеж.

Освен това Nvidia, която е може би най-важната акция за инвеститорите, интересуващи се от изкуствен интелект, трябва да отчете резултатите си по-късно този месец, отбелязва Bloomberg.

Ето някои от най-важните събития от сезона на отчетите досега.

Малките играчи развиват скорост

Най-големият извод е забавянето на ръста на печалбите на компаниите с голяма пазарна капитализация, тъй като по-малките имена започнаха да се развиват.

Данните на BI показват, че печалбите на компаниите от S&P 500, с изключение на "Великолепната седморка", ще нараснат със 7,4% през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, след пет тримесечия на спад.

Печалбите на групата на технологичните компании с мегакапацитет – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Tesla и Nvidia ще нараснат с 35%. Това със сигурност е бърз темп, но представлява рязко забавяне на растежа спрямо още по-големите печалби миналата година.

Силните печалби на по-широкия пазар могат да добавят още гориво към това, което вече е драстична ротация от акции с голяма капитализация към по-малки компании и изоставащи пазари.

Промяната на инвеститорите беше предизвикана първо от по-хладния от очакваното показател за инфлацията през юли.

"Темата за разширяването на печалбите беше ключова сред причините, поради които смятахме, че представянето на акциите ще се разшири отвъд Седморката тази година", обяснява Стюарт Кайзер, ръководител на стратегията за търговия с акции в Citigroup.

"Повече компании, генериращи печалби, биха направили ръста на EPS по-малко оскъден и биха подкрепили по-широкото участие в представянето на акциите. През тази година това се случи само на моменти, което разочарова инвеститорите."

Ентусиазмът на AI е разклатен

Голямото разочарование дойде точно от ъгъла, където и очакванията, и оценките на акциите бяха високи.

Досегашните резултати на големите играчи в областта на изкуствения интелект бяха в най-добрия случай хладни, което породи опасения, че възвръщаемостта на милиардите долари инвестиции може да не дойде скоро.

Amazon, Microsoft и Alphabet разочароваха, като прогнозите им или се разминаха с очакванията, или не бяха конкретизирани.

"Рискът е, че тъй като не е имало тласък на приходите, компаниите стават нервни и могат да намалят проектите за изкуствен интелект или разходите си", казва стратегът на Bloomberg Intelligence Майкъл Каспър. "Особено, ако икономиката отслабва и трябва да запазят маржовете си, разходите за изкуствен интелект ще бъдат първото нещо, което ще бъде ограничено, тъй като генерират малко приходи."

Компанията майка на Facebook Meta се противопостави на тенденцията, като се позова на силните позиции в областта на изкуствения интелект, тъй като приходите ѝ за второто тримесечие надминаха очакванията.

Apple също даде заявка, че новите функции на изкуствения интелект ще стимулират обновяването на iPhone в следващите месеци, което ще ѝ помогне да излезе от забавянето на продажбите.

Nvidia, най-големият бенефициент на разходите за изкуствен интелект, ще се отчете на 28 август.

"Основният фокус през това тримесечие е монетизацията на изкуствения интелект", смята Савита Субраманян, стратег по капиталовите и количествените въпроси в Bank of America. "Тези, които имат ясни тенденции за монетизация, бяха възнаградени, докато други - наказани."

Липса на приходи

Пропуските в приходите бяха по-чести, което привлече вниманието на пазарните наблюдатели.

Според данни, събрани от Bloomberg Intelligence, компаниите са отчели приходи под прогнозите в 21% от случаите в сравнение с 20% миналата година.

"Като цяло процентът на надхвърляне на приходите е близък до дългосрочната средна стойност, но процентът на надхвърляне е под средния", казва Лернър от Truist.

"По този начин компаниите дърпат други лостове, като например на разходите, за да изпълнят цифрите си."

Перспективите се подобряват

Ръководителите на световните компании са оптимисти за бъдещите приходи, като данните на BI са с положителна тенденция за третото тримесечие.

Всъщност показателят за динамиката на прогнозите за приходите – получен от съотношението между увеличени и намалени прогнози, се очаква да бъде положителен в периода юли-септември за първи път от 2021 г.

Данните от Bank of America показаха същата тенденция. Стратегът Субраманян отбеляза, че средните оценки на анализаторите както за 2024 г., така и за 2025 г. се запазват. "Това предполага, че анализаторите са сравнително спокойни за оценките си".

Интензивни реакции

Сезонът на отчетите беше волатилен за цените на акциите.

Както добрите, така и лошите новини бяха посрещнати с интензивни реакции. Данните на Citi показват, че средната компания от S&P 500, публикувала приходите си за второто тримесечие, досега се е променила с 4,9% в двете посоки в деня на обявяването. Това е доста над историческата средна стойност от 3,3%.

Освен това движенията в деня на обявяването на печалбите само в една посока – нагоре или надолу, са и най-широките от 12 години насам, сочат данните.