Надолу, нагоре, надолу, нагоре - после още малко нагоре.

Така преминаха последните пет търговски дни за широкия американски борсов индекс S&P 500, чието последно помръдване нагоре в петък го отведе почти до нивото, от което започна седмицата: ръст от 12% за годината.

По този начин The Wall Street Journal обобщава напредъка на S&P 500 с 0,47% в петък, с който индексът отбелязва само 0,04% седмичен спад. По време на последната за седмицата търговска сесия той успя за кратко да мине на положителна петдневна територия, преди да загуби част от печалбите си, посочва CNBC.

Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average също се покачиха в петък със съответно 0,51% и 0,13%, но регистрират седмични спадове от 0,2% и 0,6%.

При отделните акции американските депозитарни разписки на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) се повишиха с 1,6%, след като най-големият договорен производител на чипове в света съобщи, че приходите му са скочили с 45% през юли спрямо предходната година.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до 3,943%, прекъсвайки тридневна поредица от нараствания.

След най-нестабилната за 2024 г. седмица големите колебания на американския фондов терен може да не са приключили.

Притесненията за пазара на труда бяха на фокус през последните дни, но вниманието на трейдърите скоро ще се насочи към това как се развива инфлацията, когато в сряда бъде публикуван индексът на потребителските цени за юли. Данните за продажбите на дребно ще последват ден по-късно.

Седмицата за пазара на акции започна с разпродажби в понеделник след разочароващия доклад за работните места от миналия в петък. Те се люлееха напред-назад през следващите два дни и скочиха в четвъртък. Причина за оптимизма бяха данните за заявките за обезщетения за безработица, които показаха по-голям спад от очакваното, облекчавайки опасенията, че пазарът на труда отслабва.

Един сравнително стабилизиращ фактор за пазарите тази седмица бяха докладите за корпоративните печалби, които остават оптимистични. Сред компаниите от S&P 500, отчели резултати, 78% са постигнали по-добри от очакваните печалби за второто тримесечие, което е приблизително в съответствие със средната 5-годишна стойност и от 77%, според анализатори на FactSet.

Нестабилната търговска активност е типична за късното лято, когато няма редовен информационен поток и сезонът на печалбите започва да отшумява, и не е показател за влошаваща се икономика, казва пред CNBC изпълнителният директор на Infrastructure Capital Advisors Джей Хетфийлд, според когото голяма част от разпродажбите на пазара нямат отношение към дългосрочно инвестиращите.