Акциите поскъпнаха в четвъртък по време на американската търговия, след като новите данни за пазара на труда в САЩ повишиха доверието на инвеститорите в местната икономика след рязкото разпродаване на пазара в началото на седмицата.

Индексът S&P 500 се повиши с 2,3%, като затвори на 5 319,31 пункта и отбеляза най-добрия си ден от ноември 2022 г. насам. Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 683,04 пункта, или 1,76%, до 39 446,49 пункта. Nasdaq Composite добави 2,87%, завършвайки на ниво от 16 660,02.

Фармацевтичният гигант Eli Lilly нарасна с 9,5%, след като обяви по-добри от очакваните печалби и повиши прогнозата си за цялата година благодарение на силното търсене на лекарството за диабет Mounjaro и медикамента за затлъстяване Zepbound.

Компаниите, които пострадаха най-много в понеделник, също се възстановиха в четвъртък. Акциите на производителите на чипове Nvidia и Broadcom скочиха с повече от 6%, а тези на Meta Platforms и Apple съответно с 4,2% и 1,7%.

Последните данни за седмичните молби за помощи при безработица се оказаха под прогнозите, което помогна да се разсеят някои неотдавнашни опасения относно силата на пазара на труда в САЩ. Подадените за първи път молби за обезщетения за безработица през миналата седмица възлизат на 233 000, което е със 17 000 по-малко от предходната и под прогнозата на Dow Jones за 240 000, съобщи Министерството на труда на страната в четвъртък, цитирано от CNBC.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа достигна 4% след данните за молбите за помощи при безработица - ниво, което се наблюдаваше преди разочароващия доклад за заетостта през юли в петък, разтърсил пазарите.

В четвъртък пазарите бяха подпомогнати и от по-слабата японска йена спрямо щатския долар. Скокът на японската валута, който доведе до разгръщане на популярната сред хедж фондовете т.нар. carry trade, беше основният виновник за спада на акциите в понеделник.

"Това е отскокът, който хората чакаха. И сега това, което научихме, е, че няма да скочим само заради самия отскок. Нуждаем се от добри новини, за да продължим напред и за да докажем, че ралито е трайно", коментира Лиз Йънг Томас, ръководител на инвестиционната стратегия на SoFi.

По отношение на ралито, последвало новите данни за молбите за помощи при безработица, Янг казва, че това демонстрира, че пазарът е "още по-чувствителен към всички данни, които постъпват, което също така ми подсказва, че ще станем свидетели на по-голяма волатилност, когато получим те са противоречащи си".

Основните средни стойности все още са по-ниски от началото на седмицата, но голяма част от загубите на индексите от понеделник са възстановени. S&P 500 се понижи с 0,5% за седмицата, докато Dow и Nasdaq с по около 0,7%.

Доларът е близо до едноседмичен връх, йената пропада

В началото на деня в петък доларът се задържа близо до едноседмичен връх спрямо основните си конкуренти, след като най-големият спад на молбите за помощи при безработица в САЩ от близо една година насам разсея страховете за предстоящ икономически спад. Американската валута увеличи печалбите си спрямо японската йена за четвърти ден, подкрепена от рязкото повишаване на доходността на американските държавни ценни книжа след по-силните от очакваното данни за заетостта, които стимулираха намаляването на залозите за спад на лихвените проценти на Федералния резерв през тази година.

Йената и другата сигурна валута - швейцарският франк - се задържаха близо до едноседмично дъно, след като Уолстрийт отбеляза ръст заради подобрените макроикономически перспективи. По-рисковите валути като австралийския долар и стерлинга останаха на високи нива след силните печалби през нощта.

Вероятността Федералният резерв да намали лихвените проценти с 50 базисни пункта на следващото си заседание на 17-18 септември спадна до 54% от 69% в сряда, а тази за намаление с 25 базисни пункта сега е 46%, според инструмента FedWatch на CME Group.

"Въпреки волатилността на данните за молбите за помощи, особено по това време на годината, те помогнаха да се разсеят опасенията за по-бързо влошаване на пазара на труда", обяснява пред Reuters Тейлър Нюджънт, старши икономист по пазарите в National Australia Bank. “Изключително голямото рали на Уолстрийт, което стимулира бягството от йената и швейцарския франк, беше необичайна реакция на толкова волатилни седмични данни, подчертавайки чувствителността на пазара към показателите за пазара на труда след меките данни за заплатите в петък".

Йената се повиши този месец, като в понеделник достигна най-силната си стойност от 2 януари насам - 141,675 за долар, тъй като след изненадващото повишение на лихвените проценти от страна на Японската централна банка и слабите икономически показатели в САЩ се разраснаха късите позиции.

Данните на Комисията за търговия със стокови фючърси по-късно в петък ще дадат по-ясна представа дали това разхлабване вече е приключило.

Индексът на долара, който измерва валутата спрямо йената, швейцарския франк, еврото, стерлинга и други две равностойни валути, остана без промяна на ниво 103,30 след три дни на ръст.

Водещата криптовалута Bitcoin достигна едноседмичен връх от 62 717 долара.