Индексът S&P 500 е изправен пред ключово тестово ниво, тъй като консенсусната представа за меко приземяване на американската икономика достига точката "направи или пречупи".

Това мнение изразява Рон Уилямс, главен инвестиционен директор в RW Advisory пред CNBC.

Според него границата от 5200 ще "реши дали този отскок ще се задържи, или ще се сринем надолу".

Американските акции се колебаят от миналия петък, като рязката разпродажба беше последвана от отскок в четвъртък.

Това доведе до най-силната сесия на S&P 500 от 2022 г. насам, оставяйки го около нивото 5310.

В петък S&P 500 се покачи с 0,47%, отбелязва йки само 0,04% седмичен спад. По време на последната за седмицата търговска сесия той успя за кратко да мине на положителна петдневна територия, преди да загуби част от печалбите си.

Два от най-големите двигатели на волатилността през седмицата бяха японската парична политика и несигурността относно състоянието на американската икономика, водеща до въпроси дали не се задава рецесия – като инвеститорите първо се изплашиха, а след това се успокоиха от два набора данни за пазара на труда.

"Стратегически погледнато, върхът е настъпил, но това вероятно ще се случи до края на годината и през 2025 г. Това е нашият основен сценарий в RW Advisory", казва Уилямс.

"Нашата теза е поведенческа инфлексна точка от началото на годината, която сега е обърната. По същество това означава притискане на бичия капан, при което има много ливъридж, бичи възгледи на фона на консенсусния възглед за меко приземяване, което в крайна сметка е "make or break".

Със сигурност можем да получим корекция от над 10% до границата от 15% или повече", допълни той, като посочи 5200 като ключово ниво, което да се наблюдава.

Уилямс описва бичия капан като точка на продажба, при която консенсусът за биковете се оказва погрешен. В широк смисъл той може да се отнася до ситуация, при която инвеститорите търпят загуби по дълги позиции, след като са действали по сигнал за покупка.

"Бичият капан може да бъде доста драматичен и със сигурност това е, което търсим през последния тактически период, защото пазарите бяха под натиск - троен насрещен вятър от изключителна инерция, нестабилност на ротацията и асиметричен риск на цикъла", смята Уилямс.

Запитан за волатилността през април, когато пазарът се разпродаде, отскочи и след това продължи да печели, Уилямс обяснява така: "прекомерната инерция, но и фактът, че имахме постоянни признаци на нестабилност на ротацията, а през първото тримесечие технологиите изглеждаха още по-пестеливи.

След това имахме бърза ротация в стойност, която не беше жизнеспособна или устойчива. И така, в известен смисъл това беше последният спусък. Оттогава имахме перфектна буря от фактори, които предизвикаха спад на пазара."