Банкерите, мениджърите на портфейли и други служители на Уолстрийт през 2024 г. ще получат по-големи бонуси за работата си.

Това са изводите в новия доклад на Johnson Associates, базираната в Ню Йорк консултантска компания за възнагражденията, цитиран от Institutional Investor.

След добрите резултати през второто тримесечие специалистите в почти всички сфери на финансите ще получат бонуси с 35% по-високи от тези за миналата година.

Оценките се основават на резултатите в 10 компании за управление на активи и осем големи инвестиционни и търговски банки.

Инвестиционните банкери имат най-голям повод за радост, тъй като биха могли да получат бонуси в края на годината, които са с от 25 до 35% по-големи от 2023 г.

Лицата, поемащи емисии на акции, биха могли да получат между 20 и 30% повече в сравнение с миналата година. В допълнение към получаването на шестцифрени заплати, тези процентни скокове могат да се превърнат в милиони долари за някои служители.

Не се очаква еднократните бонуси, изплащани на други експерти, да се увеличават със същия темп, но въпреки това, също могат да бъдат доходоносни.

Очаква се бонусите, изплащани на служители на хедж фондовете, да се увеличат с 5 до 15%, а тези на други специалисти в областта на управлението на активи да нараснат с 5 до 10% в края на годината.

Отново, за тези, които са добре обезпечени инвеститори, получаването на бонус, който е с 10% по-голям от миналогодишния, може да означава разликата между плащането в брой за нова луксозна кола или допълнителна седмица следващото лято в луксозен хотел под наем в Хамптън.

Изплащанията на отговарящите на условията служители в традиционните и алтернативните мениджъри на активи не нарастват със същия темп.

Очаква се бонусите при традиционните мениджъри да нараснат с 5 до 10%, докато тези при алтернативните вероятно ще останат непроменени или ще бъдат увеличени с 10%. Въпреки че S&P 500 е нараснал с над 12% тази година, резултатите от акциите не се отразяват на изплащането на бонуси, както в миналото.

Обяснението е просто: Пасивните продукти и натискът върху таксите направиха голяма част от традиционното управление на активи по-малко печелившо.

"Няма ясна връзка, каквато имаше преди", казва Алън Джонсън, основател на Johnson Associates, пред Institutional Investor.

В същото време таксите, начислявани от алтернативните мениджъри, които Джонсън и други наблюдатели преди години очакваха, че ще намалеят, са "забележително" стабилни.

Конкуренцията за определени експерти също е фактор, когато става въпрос за възнаграждения. Семейните офиси и компаниите за дялово участие продължават да плащат повече, за да привлекат и задържат най-добрите таланти.

Не всеки професионалист обаче може да очаква голямо възнаграждение тази година; очаква се бонусите в търговското банкиране и банкирането на дребно да останат непроменени или да намалеят съвсем леко, се посочва в доклада.

Всяка компания, независимо от нейния тип или от това колко добре се справя, ежегодно прави едно и също упражнение за бонусите.

След август, по-малко натоварения финансов сезон, оформен с уикенда на Деня на труда, ръководителите на компаниите започват да гледат напред и да мислят за бонуси.

Компенсацията обикновено е най-големият им разход и може да бъде мощен инструмент. Като цяло компаниите не искат да компенсират никого прекалено или недостатъчно. Но те също така обмислено упражняват правото си на преценка. Винаги преценяват колко да възнаградят най-добрите изпълнители и други задължителни служители за сметка на останалите, които биха могли да се почувстват ощетени.

В някои случаи целта е да се предизвика намаляване на броя на служителите, без които решават, че могат да се справят, обяснява Джонсън.

Финансистите, които очакват бонус, трябва да не забравят, че той не е непременно гарантиран.

Плащанията за 2024 г. ще бъдат обявени и изплатени в началото на 2025 г. Много неща могат да се случат от този момент дотогава.

"Втората половина на годината може да е по-променлива и несигурна. И макар че неотдавнашната разпродажба на фондовия пазар няма да компенсира веднага вече отчетените резултати, по-дългосрочни проблеми като заетостта, лихвените проценти и политическите събития могат да раздвижат ситуация", отчитат авторите в доклада.