Юли беше месецът, в който фондовите пазари се преобърнаха с главата надолу. Технологичните акции, които бяха двигател на печалбите през първите шест месеца на годината, се спънаха, докато тези с малка пазарна капитализация, които едва се бяха възстановили от мечия пазар през 2022 г. в началото на месеца, нараснаха.

В изненадваща инверсия на първата половина на годината само два от единадесетте сектора на S&P 500 са спаднали през юли: комуникационни услуги (-4,2%) и информационни технологии (-2,1%). Водещите за пазара групи са били "Недвижими имоти" (+7,1%) и "Финанси" (+6,3%).

Чувствителните към лихвените проценти акции получиха тласък на 11 юли, когато данните показаха, че потребителските цени неочаквано са намалели през юни, което повиши убеждението на Уолстрийт, че Федералният резерв на САЩ ще облекчи паричната политика още през септември.

Инвеститорите се насочиха към компаниите с малка пазарна капитализация, за които е по-вероятно да имат дълг с плаващ лихвен процент, отколкото техните аналози с мегакапитализация.

През петте дни след този доклад за инфлацията индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 се повиши с 11,5%, което е най-голямото му покачване след сътресенията от пандемията през 2020 г.

Едновременно с това инвеститорите разпродадоха богатите технологични компании, чиито стойности се намираха на исторически върхове след повече от година и половина лидерство на пазара. Великолепната седморка се понижи с 2,7%, докато Russell нарасна, създавайки разлика от 14,2% между представянето на двете групи - най-голямото разминаване в данните от 2015 г. насам, посочва Investopedia.

Какво да очакваме през август

Един от големите въпроси, които висят над пазарите, е дали ротацията от технологични компании към предприятия с малка пазарна капитализация ще продължи. Някои технически анализатори виждат признаци, че точно това ще се случи.

Стивън Сътмайер от Bank of America пише в доклад, че ралито на Russell 2000 съвпада със скок в броя на акциите с малка пазарна капитализация, които достигнаха 52-седмични върхове".

Той също така отбелязва нарастващия обем на търговията и увеличаването на броя на акциите, търгувани над 200-дневните си пълзящи средни стойности, като още една причина да бъдем бичи настроени към малките капове занапред.

"Последните данни, включително положителният печат на БВП на САЩ за второто тримесечие предполагат, че макар икономиката да се охлажда, тя не е на ръба на срива", казва пред Barron’s Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

Доклад от началото на седмицата, според който пазарът на труда в САЩ е продължил да се охлажда през юни, допълва убеждението, че икономиката остава стабилна, но не толкова силна, че да възпре Фед от намаляване на лихвените проценти през тази година. Това равновесие - здравословно, но не и прегрято - би трябвало да продължи да подкрепя ротацията към малките компании, добавя стратегът.

Със сигурност преследването на ралито крие рискове. Кросби предупреждава, че малките капитали "са известни с това, че се разпродават бързо, когато усетят съществена промяна в посоката". В момента пазарите са изпълнени с икономическа и политическа несигурност, за което не спомага и фактът, че август е исторически известен със забавяне във всички сектори.