Мениджърите на хедж фондове Крис Хон и Кен Грифин са довели индустрията до рекордни печалби през миналата година, тъй като залозите на фондовия пазар се отплатиха добре на клиентите.

20-те най-големи управители на хедж фондове са реализирали $67 млрд. печалби за инвеститорите през 2023 г., като индустрията е постигнала комбинирани приходи в размер на $218 млрд., надминавайки предишния рекорд от $65 млрд., поставен през 2021 г., отбелязва The Guardian.

TCI Fund Management, управляван от британския милиардер Крис Хон, който е набавил $346 млн. през миналата година, оглавява списъка, като е изкарал $12,9 млрд. на клиентите си.

Citadel, основан от Кен Грифин, се класира на второ място, като е докарал $8,1 млрд. на инвеститорите.

Списъкът, изготвян от изследователската компания LCH от 2012 г. насам, проследява кои мениджъри на хедж фондове, в индустрията оценена на 4 трлн. долара, са най-успешни въз основа на общите печалби в абсолютни стойности, които са направили за инвеститорите, без да се включват таксите.

Първите 20 компании наблюдават по-малко от една пета от активите на индустрията, но са генерирали около една трета от общите $218 млрд., спечелени за клиентите.

В доклада се посочва, че през последните три години 20-те най-успешни мениджъри са генерирали 83% от печалбите, реализирани от сектора като цяло.

"Тези управители генерират резултати над средните в продължение на няколко десетилетия, което отразява устойчивостта на тяхната превъзходна възвръщаемост”, казва Рик Софър, председател на LCH.

Доброто представяне на фондовия пазар се пренесе и в новата година, като в петък индексът на водещите акции S&P 500 достигна исторически връх, благодарение на силните позиции на технологичните акции.

S&P 500 нарасна с 1,2% и надмина предишния връх, поставен преди две годиниАкциите на технологичните компании доведоха до ръст на фондовите пазари в САЩ

TCI, който завърши миналата година с ръст от 33%, причислява към най-големите си холдинги Alphabet, Visa и General Electric.

Сред другите големи хедж фондове са Viking на Андреас Халворсен, който през миналата година е спечелил $6 млрд., и Pershing Square на американския милиардер Бил Акман, който отново влезе в топ 20 с $3,5 млрд.

TCI и Pershing Square са най-новите играчи в списъка, докато Citadel има дългогодишна история, тъй като е основан още през 1990 г.

Проучването установява, че от създаването си досега 20-те водещи мениджъри са реализирали печалби в размер на $755,4 млрд., което е повече от управляваните от тях активи в размер на $655,5 млрд.