Частните банки и мениджърите по благосъстояние твърдят, че клиентите им са намалили дяловете си от акции в продължение на повече от година, като част от широкообхватно преминаване от публични към частни пазари предвид опасенията за прегряване на технологичния сектор.

Според проучване на UBS за семейните компании, те имат 35% от портфейлите си в частни капиталови инструменти - най-големият дял от всички класове активи в сравнение с едва 28% в акции.

Проучване на Deloitte установява, че от 2021 г. до 2023 г. дяловете на този вид компании в акции са намалели от 34% на 25%, докато дяловете им в частен капитал са скочили от 22% през 2021 г. на 30% през 2023 г., отчита CNBC.

Kогато в понеделник акциите се сринаха с 3% (S&P 500 и Nasdaq), богатите инвеститори не са изпаднали в паника и не са се впуснали да купуват. Те обаче са имали много въпроси, допълват експертите.

"Най-честият въпрос на клиентите беше: "Какво става?" - казва Шон Ейпър, партньор и съ-ръководител на отдела за портфейли и консултации за богатство в BBR Partners, който консултира свръхбогати клиенти. "Това беше по-скоро любопитство; нямаше истински мотив за действие."

Според него клиентите, които BBR консултира – повечето притежатели на стотици милиони или милиарди долари, не реагират на краткосрочни пазарни събития, предвид дългия им инвестиционен хоризонт.

И все пак те са искали да се информират за пазарните движения, японската търговия, нарастващите страхове от рецесия и шансовете за намаляване на лихвените проценти. Инвестиционният им план остава ключов фактор за тях.

"Най-доброто нещо, което клиентите могат да направят в момента, е да са спокойни и да се чувстват добре от инвестиционния план, който сме изготвили преди много време, с очакваните колебания и корекции по пътя", допълва финансовият консултант.

Спадът на цените миналия петък и понеделник също така даде възможност на богатите инвеститори да се възползват от данъчни облекчения и стратегии за дарения.

Уилям Синклер, ръководител на групата за финансови институции и на практиката за семейни офиси в САЩ в J.P. Morgan, заяви, че все повече клиенти имат т.нар. "отделно управлявани" – дискретни сметки, предназначени за определена група активи или акции.

С отделни сметки клиентите могат по-лесно да продават акции, чиято стойност е спаднала, и да реализират загуби, които могат да използват за компенсиране на капиталовите печалби от печеливши акции, известно като "прибиране на данъчни загуби".

При спад на някои акции на големи технологични компании с 15% или повече през последния месец заможните инвеститори продават на загуба, извличат данъчни ползи и купуват акциите обратно на по-късна дата, за да запазят позицията си.

"За клиентите, които подлежат на данъчно облагане, най-големият приток на средства е в стратегиите за прибиране на данъчни загуби", обяснява Синклер.

Други използват ценовите колебания за планиране на имуществото.

Съгласно настоящите правила на данъка върху имуществото и даренията семейните двойки могат да прехвърлят до 27,22 млн. долара на наследници и членове на семейството, докато физическите лица могат да прехвърлят до 13,61 млн. долара.

Тъй като е планирано освобождаването от данъка върху даренията и имуществото да изтече в края на следващата година, много заможни инвеститори работят, за да раздадат максимума преди изтичането на срока. Дарението на акции, чиято стойност е спаднала, носи повече ползи, тъй като позволява на инвеститорите да дарят повече акции в рамките на сумата за освобождаване.

"Ако имате акции, които са стрували 100 долара, а сега струват 80, можете да прехвърлите тази по-ниска стойност на следващото поколение, като приемете, че активите в крайна сметка отново ще поскъпнат. Така се възползвате от понижените стойности. Данъчните консултанти по принцип се вълнуват от тези условия, защото те откриват нови възможности", допълва консултантът.

Една от групите клиенти, които са по-чувствителни към последните признаци на волатилност, се състои от основатели на компании и висши ръководители.

Тъй като те често имат голяма част от богатството си, обвързано с акции на една компания, консултантите могат да им помогнат да структурират сложни хеджирания – като променливи предплатени форуърди и обменни фондове, за да смекчат удара от големите спадове на акциите.

Спадът през изминалата седмица подчертава ползите от т.нар. "обезпечителни" структури за много основатели и изпълнителни директори.

"Хората на тези длъжности, в ръководството, знаят, че работата им, както и кариерата им, ще се съсредоточат върху акциите", казва Дженифър Повлиц, директор на отдел в UBS Wealth Management U.S., която консултира много клиенти с концентрирани позиции в акции. "Така че частта от финансовото планиране трябва да бъде взета под внимание."

През 2023 г. S&P 500 е нараснал с 24%, свръхбогатите, така че инвеститори и семейните офиси продължават да насочват все повече от парите си към алтернативи, особено към частния капитал.

Мнозина смятат, че частните компании са по-стабилни и печеливши в дългосрочен план в сравнение с акциите – особено след дни като миналия понеделник. Освен това те могат да оказват по-голямо влияние върху управлението с преки дялове в частни компании.

"Повечето семейни офиси са концентрирани в алтернативи, хедж фондове, дялови инвестиции и недвижими имоти, че така или иначе не преместват инвестициите си", обяснява Джефри фон Кун, съветник на няколко от най-големите семейни офиси в страната.

Ричард Уейнтрауб, ръководител на групата на семейните офиси в Северна и Южна Америка в Citi Private Bank, заяви, че те насочват парите си към по-дългосрочни инвестиции, които могат да нарастват в продължение на десетилетия или поколения и са с по-малка волатилност.

Наред с частния и рисковия капитал, голямата тенденция сред семейните офиси са директните сделки за закупуване на дялове или контрол върху частни компании.

"По-големите семейни офиси, т.е. над 10 млрд. долара, влагат капитал в действащи компании, които могат да държат за вечни времена и да предават от поколение на поколение", казва експертът. "Подобно на модела на Бъфет." Той допълва, че спадът на акциите от последната седмица "засили идеята за преминаване към частни инвестиции".

Майкъл Пелзар, ръководител на отдел "Инвестиции" в Bank of America Private Bank, заяви, че инвеститорите с висока стойност все още догонват семейните офиси, когато става въпрос за частни пазари и алтернативи.

"Като цяло смятам, че инвеститорите с висока стойност са недостатъчно разпределени в алтернативните инструменти", казва експертът.

"Ние виждаме във волатилността катализатор, който дава възможност на инвеститорите с висока стойност да продължат да разширяват портфолиото си. Смятам, че след тази седмица ще има повече откритост, когато става въпрос за алтернативи, независимо дали дялови инвестиции или недвижими имоти."

Според консултантите, що се отнася до цялостната инвестиционна среда, най-големите притеснения на инвеститорите с висока стойност са свързани с геополитическите рискове и фискалните разходи.

Джими Чанг, главен информационен директор на Rockefeller Global Family Office, заяви, че най-честият въпрос, който клиентите задават, не е за волатилността на фондовия пазар, а за въздействието на държавния дълг и дефицита. "Те искат да знаят какви са последиците за данъчното планиране, а също и за икономиката и пазара", допълва той.